ARTIK ÇOBANDA İTHAL EDECEĞİZ
Son dönemde hayvancılık işletmelerinin en önemli sorunu çiftlikte çalışacak eleman bulamamaktır. Bu da ithal çoban fikirlerini gündeme getiren bir konu olmuştur.
Hayvancılık, gerçekten zor ve meşakkatli bir iştir. Özellikle hayvancılık işletmelerinin en önemli sorunu çiftlikte çalışacak eleman bulamamaktır.
Yapısı gereği hayvancılık işletmelerinde yapılan işletme şekline göre süt sağmayı bilen, koyundan anlayan veya broyler çiftlik deneyimli elaman bulmak neredeyse samanlıkta iğne aramak kadar zordur.
Bu konuya değinen "Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Hasan Kılınç, yaşanan yabancı çoban sorunu karşısında Almanya örneğini vererek küçükbaş hayvan işletmelerinde yabancı çoban çalıştırılmasına izin verilmesini istedi.
Yılardır bu sektörün içerisinde olan birisi olarak bu yazıyı okuduğumda hiçte şaşırmadım. Zaten yasal veya yasal olmayan şekli ile Türkiyede yabancı işçi çalıştırılıyor.
Benim duyduğum kadarı ile pek çok hayvancılık işletmesinde özellikle Türkmen, Gürcü ve Baltık ülkesi vatandaşlar çalışmaktadırlar.
Burada sayın başkanın anlatmak istediği şey yabancı çobandan vasıfsız ucuz işçi değildir diye düşünüyorum.
Gerçek anlamı ile ÇOBAN'lık bir meslektir hemde ağır iş yükü olan bir meslektir.
Ancak henüz ülkemizde bu mesleğin ne bir okulu ne de bir standardı vardır. Son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ve bazı illerin kendi çabaları ile düzenledikleri kurslarda sertifika verilen kişileri çalıştıran işletmeler için Bakanlık destek vereceğini açıkladı.
Tüm bunlar mevcut iş gücü sorununu çözmeye yeterli gelmedi. Sayın başkanımda benimle aynı fikirde ki çoban ithalatından söz ediyor ancak bu çobanların neye göre belirleneceği veya kimlere çoban deneceği belli değil.
Naçizane benim fikrim ülkemizde bu kadar çok işsiz varken bir de yurt dışından işçi getirmek yerine hayvancılık işletmelerinin ihtiyaç duyduğu kalifiye iş gücünü yetiştirecek kurs, mesleki eğitim vb. adına ne denirse densin faaliyetleri teşvik ederek hem işsizliğe küçükte olsa bir çare bulunmuş olur hem de Türk hayvancılığına kalifiye iş gücü katılmış olur.
Veteriner Hekimi
Hasan ARI