ET FİYATLARI NEDEN YÜKSEK ?

Son yıllarda kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış çok sık gündeme gelmektedir. Bununla birlikte de et ithalatı da gündeme gelmektedir


                                                               Et Fiyatları Neden Yüksek

 Son yıllarda kırmızı et fiyatlarındaki artış çok sık gündeme gelmektedir. Yakın zamanda et fiyatlarını aşağı çekmek için kasaplık canlı hayvan ve karkas et ithalatı yapılmıştır.

 Bu yöntem pazarda geçici bir rahatlık sağlamıştır ancak çok geçmeden tezgahtaki et fiyatı yeniden yükseliş trendine geçmiştir.

 Bu şunu göstermektedir piyasadaki bu durum doğru analiz edilememiş ve taşıma su ( et ) ile değirmen döndürülmeye çalışılmıştır.

 Peki bu sorun nereden kaynaklanıyor ve neden et fiyatları bir türlü düşürülemiyor diye soruyorsunuz.

 Her zaman olduğu gibi bunda da üreticiden çok aracılar mı para kazanıyor yoksa arada başka faktörler mi var?

 Öncelikle son yıllarda yaşanan kuraklığı bir sebep olarak gösterebiliriz. Kuraklık nedeni ile yeterince kaba yem üretimi olmadığı için yurt dışından saman ve yonca gibi kaba yem ithalatı yapılmıştır. Yine aynı nedenle yeterince kesif yem hammaddesi üretilemediğinden halk dili ile fabrika yemi veya fenni yem fiyatları çok artmıştır. Hatta bu günlerde bir çuval yemin kalitesine göre  50-55 TL civarında satıldığı bilinmektedir.

 Tabi yem fiyatları artınca etin maliyeti de doğrudan artmaktadır. Çünkü iyi bir besi danası günde ortalama 5-6 kg kadar kesif yem tüketmektedir. Buna kaba yem ve diğer besleme materyallerini de eklersek bir besi danasının günlük 10 liraya yakın yem gideri olduğu hesaplanmaktadır.

 Günlük ortalama 1,5 Kg canlı ağırlık artışı olan orta kalite bir hayvanda yem giderinin et gelirine oranı neredeyse başa baş olmaktadır. Bu cümleden bir başka sorun daha çıkmaktadır ülkemizdeki hayvanların besi için istenilen performansı gerçekleştiremediğini söyleyebiliriz.

 Son yıllarda üstün verimli damızlık sığır ithalatları yapılmıştır ancak bu da istenilen oranda başarı sağlayamamıştır. Bunun nedenlerini başka bir yazıda açıklamak üzere konumuza devam etmek istiyorum.

 Ortada şu gerçekler var. Evet vitrindeki et fiyatları ülkemizdeki ortalama gelir düzeyini düşündüğümüzde yüksek kalmaktadır. Her ne kadar alternatif protein kaynaklarına yönelme olsa da gerçek anlamada eksikliği toplumda gelecek açısından ciddi sorunlar doğurabilecek kırmızı eti de yeteri oranda tüketmemiz gerektiği gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır.

 Öncelikle yukarıda değindiğim iki başlıktan başka kırmızı et üretiminde fiyatı etkileyen faktörleri daha geniş olarak ele almak gerekmektedir.

 Bu faktörlerden bir diğeri ise ülkemizdeki hayvancılığın hala aile tipi işletme olmaktan ve kuru meralarda sığır otlatmaya çalışmaktan daha ileriye gidememiş olmasıdır.

 Yani bu yazının son sözü olarak şehirlerde halkımızın daha ucuza kırmızı et tüketebilmesinin başında üretimin ucuzlatılması gelmektedir.

 Bundan sonraki yazılarımda bu konuları daha detaylı olarak ele alıp nasıl çözüleceği hakkında sizler ile fikir alışverişinde bulunacağım.

                                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                         Veteriner Hekimi

                                                                                                                                                                            Hasan Arı

                                 

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.