28 Ağustos 2025 Perşembe

GIDALARDAKİ BÜYÜK TEHLİKE!

6 Bilinçsiz üretim kurbanı Kuru İncir Kuru incir çoğumuzun vazgeçilmezidir lakin kuru incirimizinde en büyük sorunlarından biri maalesef alfatoksindir Doğrudan insan tüketimine sunulan kurutulmuş meyveler için alfatoksin B1 limiti 8 g kg ve toplam aflatoksin limiti ise 10 g kg olarak belirlenmiştir İçeriğindeki alfatoksin miktarındaki yüksekliğin temel sebebi bilinçsiz ve eğitimsiz üretimdir Resimdeki incirlerin farkı ise soldaki dalında kurutulmuş natural dağ inciri sağdaki ise taze iken toplanıp fabrikasyon sistemiyle üretilmiş sıralı veya yıkanmış olarak adlandırılan incirdir Alfatoksin görülme sıklığı ise sağdaki incirde görülmektedir İhracatta kayısıda uygulanan uygulamalar kuru incirde de mevcut Kurutulmuş kayısıda ki bahsettiğimiz ihraç edilmeyen veya edilemeyen incirlerin sofralarımıza girme riski maalesef mevcut


6) Bilinçsiz üretim kurbanı: Kuru İncir 
 
Kuru incir çoğumuzun vazgeçilmezidir lakin kuru incirimizinde en büyük sorunlarından biri maalesef alfatoksindir. Doğrudan insan tüketimine sunulan kurutulmuş meyveler için alfatoksin B1 limiti 8 µg/kg ve toplam aflatoksin limiti ise 10 µg/kg olarak belirlenmiştir.
 
İçeriğindeki alfatoksin miktarındaki yüksekliğin temel sebebi bilinçsiz ve eğitimsiz üretimdir. Resimdeki incirlerin farkı ise soldaki dalında kurutulmuş natural dağ inciri sağdaki ise taze iken toplanıp fabrikasyon sistemiyle üretilmiş sıralı veya yıkanmış olarak adlandırılan incirdir. 
 
Alfatoksin görülme sıklığı ise sağdaki incirde görülmektedir. İhracatta kayısıda uygulanan uygulamalar kuru incirde de mevcut. Kurutulmuş kayısıda ki bahsettiğimiz ihraç edilmeyen veya edilemeyen incirlerin sofralarımıza girme riski maalesef mevcut.



1367 defa görüntülendi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.