Dünya Hububatının neredeyse %25 ini üreten iki ülke savaşa tutuştu.
Sadece ülkelerine zarar vermiyorlar. Yaptıkları neredeyse tüm dünyayı etkileyecek bir hal aldı.
Savaşın olumsuz etkileri küresel iklim krizi ile birleştiğinde yakın gelecekteki açlık tehlikesinin büyüklüğünü tahmin etmemiz hiç te zor değil.
Bu gün Ukrayna tarafında tarımsal tahribatı yazmaya çalışacağım. Tarımsal üretimin zarar görmesi açısından Rusya da en az Ukrayna kadar perişan. Sanki bir Holywood filminin iki inatçı kavgacının ölümüne kavgasını izliyoruz. Ama olan gıdaya erişimi düşük olan ülke halklarına oluyor. Bu savaştan birkaç gıda enerji ve silah üreten ülke haricinde kimsenin karlı çıkması mümkün değil.
İşte Ukrayna'daki Tarımsal Tahribat İle Bilgiler
6 Haziran 2023'ün erken saatlerinde, Ukrayna'nın güneyindeki Herson Oblastı'nda (vilayet) Dnipro Nehri üzerindeki Kakhovka Barajı yıkıldı.
Bunu takip eden sel, yeraltındaki toplulukları, ortaya çıkarılan mayınları ve patlamamış patlayıcı mühimmatları taşıyan aşırı kirli suyla sular altında bıraktı. Selin Mykolaiv ve Kherson oblastlarında halihazırda Rus işgalinin sonuçlarıyla başa çıkmakta zorlanan küçük ve orta ölçekli çiftlikler üzerindeki etkisinin ve Kakhovka Rezervuarı'nın kurumasının ortaya çıkan sonuçları gerçekten iç açıcı değil.
Rus işgalinden önce Kherson ve Mykolaiv oblastları ağırlıklı olarak tarım bölgeleriydi ve 250.000'den fazla kişi tarım sektöründe çalışıyordu.
Ukrayna tarım sektörüne hakim olan buğday ve diğer tahılları ürettiler ve Ukrayna'nın önde gelen sebze üreticileri arasında yer aldılar. Birçok hane, gıda kaynaklarını desteklemek ve gelir elde etmek için özel ev bahçelerinde sebze de yetiştiriyordu. Bu durum, Şubat 2022'de Rusya'nın bölgeyi işgal etmesiyle değişti. Tarımsal altyapı yok edildi ve nüfus kaçtı. Rus işgali kurulduktan sonra Ukrayna binlerce kilometrekarelik tarım arazisine erişimini kaybetti. Ukrayna, Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındaki Herson bölgesini işgalden kurtarmayı başarsa da, çiftçiler hala göz korkutucu zorluklarla karşı karşıyaydı.
Kakhovka Barajı'nın yıkılmasından kaynaklanan sel, 46 kasaba ve köyde düzinelerce kişinin ölümüne ve binlerce kişinin kaçmasına neden oldu. Sulama sistemleri de dahil olmak üzere bölgenin tarımsal altyapısının büyük kısmı tahrip edildi. Üst toprak, tarım ekipmanları ve girdilerle birlikte yıkanıp gitti. Mahsuller ve hayvanlar telef oldu.
Çiftçilere hiçbir şey kalmadı ve geçimlerini yeniden başlatacak mali imkanlardan yoksun kaldılar; diğerleri ise ev bahçelerini ve bunların sağladıkları gıda güvenliğini ve gelirlerini kaybetti.
Barajın yıkılması aynı zamanda Kakhovka Rezervuarı'nın neredeyse tamamen kurumasına neden oldu. Rezervuar, Kherson, Zaporizhzhia ve Dnipropetrovsk oblastlarındaki kasaba ve şehirlere içme suyu sağlamanın yanı sıra binlerce kilometrekarelik araziye sulama suyu da sağladı. Rezervuarın kurutulması, Kakhovka Rezervuarı'nın aşırı kirli yatağının da açığa çıkmasına neden oldu. Yeni ortaya çıkan, büyük ölçüde zehirli kum, kuvvetli rüzgarların onu uzun mesafelere taşıyabilmesi nedeniyle tarımsal üretime ek bir tehdit oluşturmaya başladı bile.
Ukrayna nın tarımının yeniden ayağa kalkması ve eski gücüne kavuşması on yıllar alabilir.
- Mayınlardan arındırma ve patlayıcı maddelerin bölgeden uzaklaştırılması
- Sulama Sistemleri ve Kuyuların Rehabilitasyonu
- Çiftçilerin finansa erişiminin kolaylaştırılması
- Tarımsal Ekipman ve Girdi Temini
- Hasarlı ve Tahribatlı Elektrik Sistemlerinin Rehabilitasyonu
- Geçim Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi ve Yer Değiştiren Çiftçilere Destek verilerek yeniden üretime dönmelerinin sağlanması
Yukarıdaki sorunlar sadece Ukrayna nın değil tüm dünyanın sorunlarıdır. Ukraynalı çiftçi topraklarını hızlı bir şekilde üretime dönüştürmezse tüm ülkelerin halklarının gıda fiyatlarının artışı karşısında çaresiz kalması kaçınılmaz olacaktır.
Önümüzdeki hafta görüşmek dileği ile sağlıkla kalınız.