Biyogüvenlik Kurulu, çokça tartışma yaratacak bir karara imza atarak Genetiği Değiştirilmiş 3 Mısır türüne tekrar ithalat izni verdi.
Biyogüvenlik Kurulu, çokça tartışma yaratacak bir karara imza atarak Genetiği Değiştirilmiş 3 Mısır türüne ithalat izni verdi. Kurul, 26 Mart 2012 tarihinde ise yaptığı toplantıda “zararlı” diye izin vermediği T25, MIR604, MON863 ürünlerine 3 yıl sonra bu kez, “zararlı değil” diyerek tekrar ithalat izni verdi. İzin çıkan mısır çeşitlerinden biri için Kurul, “immün sistem, genito-uriner sistem dahil çoklu organ ve sistem zedelenmesini rapor eden yayınlar var” diyerek açıklama yapmıştı.
Bu yaşananlardan 3 yıl geçtikten sonra, yem amaçlı ithal edilen genetiği değiştirilmiş soya ve mısır başta olmak üzere pirinç ve bazı gıda ürünlerinde izin verilmeyen genler belirlendi. Büyük tartışmalara neden olan ve özellikle soya ithalatını çıkmaza sokan bu durumu aşmak için Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR) genetiği değiştirilmiş 14 mısır, 9 soya, 10 pamuk ve 4 kanola geninin ithalatı için 11 Mayıs 2015'te Biyogüvenlik Kurulu'na başvuru yaptı. Başvuru yapılan genler arasında daha önce red edilen ve olumsuz karar verilen T25, MIR604, MON863 mısır genleri de yer aldı.
MON863 geni ise içerisinde antibiyotik direnç geni taşıyan bir GDO çeşididir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise 2011 tarihinde antibiyotik direnç geni içeren GDO’ların yasaklanması gerektiğine hükmetmişti.
Resmi Gazete'nin 16 Temmuz 2015 tarihli sayısında yayınlanan yeni karara hem uzmanlar hem de halk tepkili. T25, MIR604, MON863 ürünlerine tekrar ithalat izni verilmesi büyük yankı uyandırdı. Bu ürünlerin hayvan yemi olarak ithalatına izin veriyorlar ancak gıda tüketimi amaçlı ithalat izni verilmiyor. Biyogüvenlik Kurulu ise bu antibiyotiklere direnç taşıyan bir GDO’ya izin vererek yeni bir tartışmayı başlatırken daha önceki yargı kararını da tanımayarak hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bırakmış olunuyor. Peki, kurul bu raporları adeta hiçe sayarak 3 yıl sonra aynı genlere neden ithalat izni veriyor?
Hayal Senem Sayan
Resmi Gazete