EDİRNE`DE SOĞAN BEREKETİ

İzzet Bura isimli üretici, Edirne'de yaygın olmayan kuru soğan üretimine el atarak, elde ettiği 9 ton ürünle ülkenin bu alanda önde gelen İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki üreticilerine adeta taş çıkarttı.

Edirneli üreticilerin yaygın biçimde ekime alışık olmadığı soğan üretimini son 4 yıldır gerçekleştirdiklerini anlatan İzzet Bura, her geçen yıl daha iyi verim aldıklarını söyledi. 

Edirne'nin bu alanda Ankara, Amasya, Tokat, Çorum, Bursa ve Tekirdağ gibi adı duyulmadığı için ürünü toptan pazarlama konusunda henüz sıkıntı yaşadıklarını belirten Bura, gelecek yıllarda bunu aşacaklarına inandıklarını kaydetti. Elde ettikleri ürünün 1 yıl dayanıklı olması nedeniyle küçük partiler halinde de olsa ürünü satmaya başardıklarını anlatan İzzet Bura, şöyle konuştu:

'Arpacıkları Tekirdağ'dan satın alarak geçen yıl Kasım ayının ilk haftasında ekimi gerçekleştirdik. 10 gün önce de hasadını yaptık. Yaklaşık 9 ton ürün elde ettik. Kışlık soğan olduğu için sulama ve gübreleme yapmadık. Bu yüzden bizim ürünümüz 1 yıl kadar dayanıklı. Sulama yapılması halinde daha fazla verim elde etmek mümkün oluyor. Ancak, o zaman ürünün dayanıklılığı azalıyor. Bir ay içinde bozulmaya başlıyor. Edirne'nin bu piyasada ismi bilinmediği için toptan pazarlama konusu elbette zor. Küçük partiler halinde satmak zaman alsa da ürünün dayanıklılığı nedeniyle sorun yaşamıyoruz. Şu an bir kilo soğanı 1,5 liradan pazarlıyoruz.'

İzzet Bura, soğan üretiminin yanı sıra bu yıl bezelye ve bakla da ektiklerini belirterek, 'Yaklaşık 2 ton bezelye, 1,5 ton kadar da bakla ürettik. Şimdi sıra pırasalarda' diye konuştu.

9 ay boyunca emek verdikleri ürünü hasat etmenin keyfini yaşayan baba Mustafa Bura da, soğan üretimi oldukça meşakkatli ve zahmetli olduğuna dikkat çekti.

Hudut Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.