DİYARBAKIR HEVSEL`İN KIZILGERDANLARINI, EN ÇOK ÇİFTÇİLER İSTİYOR

Diyarbakır'ın Hevsel Bahçelerinde yaşayan Kızılgerdan (rithacus rubecula) kuşları aynı zamanda bir çifti dostu.

Bir süre önce UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Diyarbakır'ın Hevsel Bahçelerinde yaşayan Kızılgerdan (rithacus rubecula)kuşları aynı zamanda bir çifti dostu.

Böcekler, kurtlar ve öbür omurgasızlarla beslenen Kızılgerdanlar, Hevsel'i kendilerine iyi bir korunak olarak görmüş durumda.

ÇOK SALDIRGAN

Sıklıkla dik duran kuyruğunu oynatarak kendini beğenmiş, atik ve hızlı hareketler yapan bu sevimli ötücülerden erkek bireyler bölgelerine giren diğer Kızılgerdanlara karşı oldukça saldırgandırlar.

Bir Kızılgerdan için hayata kalmanın en önemli yolu bölgesini korumaktır. Aksi durumda açlığa mahkum kalacak.

ÖLÜMÜNE KAVGACI

Bazı kaynaklarda Kızılgerdan kuşlarının bölgelerini korumak için yaptıkları kavgaların ölümle sonuçlandığını söyleniyor.

Kızılgerdan kuşu Hevsel Bahçelerinde sonbahar ile ilkbahar arasında bol miktarda bulunuyor. Yaz aylarında ise kuzeye göçüyor.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.