Çevre örgütü Greenpeace, sunduğu bir raporda Çin'in kuzey doğusunda bulunan çiftçilerin yasadışı olarak GDO'lu mısır yetiştirdiklerini açıkladı.
Çin hükümeti hızlı bir şekilde artan 1,4 milyarlık nüfusuna yeterli gıdayı sağlayabilmek için GDO'lu ekinler geliştirmek için milyarlarca dolar harcama yaptı, ancak güç sahibi GDO karşıtı hareketler sonucunda bu GDO'lu ekinlerin ticari olarak ekilmesi için gereken yasal izin henüz alınamamıştır.
Greenpeace raporu ise şu anda yapılan yasadışı ekimlerin, Çin hükümetinin GDO'lu ürünleri yasal hale getirmesinin ardından gereken kontrolleri yerine getiremeyeceğinin bir işareti olduğunu belirtiyor. Bu durum ise GDO'suz tüm ürünlerde ve genel olarak gıda zincirinde GDO'lu ürün bulaşıları olacağı anlamına geliyor.
Çin'in Liaoning bölgesinde mısır tarlalarından geçen yıl alınan örneklerin %93'ünde GDO bulaşıları bulduklarını belirten Greenpeace, bununla birlikte bölgedeki tahıl pazarlarından alınan tohum örnekleri ve süpermarketlerdeki mısır kaynaklı gıdalardan alınan örneklerin neredeyse hepsinde GDO gözlendiğini ifade etti.
Greenpeace GDO'lu mısır tohumlarının pazarlara nasıl girdiğinin belli olmadığını belirtirken, uzun süredir gündemde olan iddialar denemeler için kullanılmak üzere hazırlanmış GDO'lu tohumların yasadışı olarak çiftçilere satıldığı yönünde.
Greenpeace raporu hakkında gerçekleştirilen yorum isteklerine Tarım Bakanlığından henüz bir cevap gelmezken, bakanlık geçtiğimiz yıl geliştirilmekte olan biyoteknoloji ürünlerinin denetimini sıkılaştırmak adına mevzuatta değişikliğe gidileceği konusunda bir duyuruda bulunmuştu.
Greenpeace raporunda ayrıca tespit edilen GDO'lu mısırların genetiği değiştirilmiş tohum türleri üreten ve uluslararası çapta faaliyet gösteren Monsanto, Syngenta ve DuPont Pioneer firmalarına ait olduğunu açıkladı.
Hayal Senem Sayan
Greenpeace