ÇİFTÇİ ÜRÜNÜ YETİŞTİRİYOR EKMEĞİNİ BAŞKALARI YİYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu" Muğla'da yapıldı.

Sempozyumun onur konuğu olan Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu (ORIGIN) Başkanı Fatima Amehri, görevlerinin üreticinin ürününü uluslararası alanda savunmak olduğunu belirterek, "Çiftçi ürünü yetiştiriyor, başkaları ekmeğini yiyor" dedi. Ülke genelinden oda ve borsa temsilcilerinin de hazır bulunduğu sempozyuma Vali Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar da katıldı.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, markalaşma yolundaki en önemli adımlardan olan "coğrafi işaretler" ile ilgili önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Vali Çiçek ise uluslararası bir marka olmanın olmazsa olmazının coğrafi işaretler olduğunu belirterek, ürünlerin sadece Türkiye'de değil, küresel alanda da kaydının bulunması gerektiğini söyledi. Rektör Harmandar da Avrupa'da yapılan araştırmaların, tescil olan ürünlerin katma değerlerinin fazla olduğu yönünde sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi.

Harmandar, "Biz çok güzel ürünlere sahibiz fakat değerlendiremiyoruz. Bizim ürettiğimiz ürünler, farklı markalarda pazarlanıp, satılıyor. Bizim öz mallarımızı kendi malları gibi satıyorlar. Bu nedenle bizim mutlaka patent ve coğrafi işaret almamız gerekiyor" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün de Avrupa'da tescil işinin 1919'da başladığını, Türkiye'de ise 1995 yılında bir hareket görüldüğünü belirtti. Her ilin kendi ürünlerini tescil ettirmek için uğraştığını, bunun da çok önemli bir çaba olduğunu ifade eden Gürün, pazarlamanın önemine dikkat çekti.

"Coğrafi işaretli ürünlerin cirosu müthiş"

Sempozyumun onur konuğu olan ORIGIN Başkanı Fatima Amehri, kendisinin de Faslı bir çiftçi olduğunu, görevlerinin üreticinin ürününü uluslararası alanda savunmak olduğunu kaydetti. Amehri, "Dünya düzeyinde coğrafi işaret taşıyan ürünlerin cirosu müthiş rakamlardan oluşuyor. Coğrafi işaret aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın da bir faktörü. Bu faktör kırsaldan gelmekte. Çiftçi ürünü yetiştiriyor, başkaları ekmeğini yiyor. Biz bu ürünlerin kırsaldaki üreticinin elinde olsun istiyoruz. Bizim de görevimiz bu ürünleri uluslararası alanda savunmak, korumak" açıklamasını yaptı.

yeni asır
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.