İtalyan yemeklerinin vazgeçilmezi, pizza ve makarnanın garnitürü olan kurutulmuş domates, Torbalı'daki üreticiye yeni bir gelir kaynağı oldu.
İzmir'in Torbalı ilçesinde 45 bin dekar arazide 30 bin ton domates üretiliyor, 15 bin tonu güneşte kurutuluyor. Kurutulan domates fabrikalarda işlenip Avrupa, Kanada, İsviçre ve Amerika'ya satılıyor.
Tütün ve pamuk tarlalarıyla bilinen Torbalı'da, Avrupa'nın damak tadı için domates güneşe serilip kurutuluyor. Yılda 45 bin dekarda domatesin ekildiği Torbalı'da, bir yanda salça fabrikaları çalışırken, bir yanda kuru domates sergileri açılıyor. İç piyasada yavaş yavaş keşfedilen kuru domatesi Avrupalılar makarna ve pizzada bolca kullanıyor. Kurutulmuş domatesler Avrupa, Kanada ve Amerika gibi ülkelerde genellikle pizza malzemesi ve meze olarak tüketilmek üzere satılıyor. Torbalı'da 30 bin ton domates üretiliyor, bunun 15 bin tonu güneşte kurutuluyor. Üreticiden alınan domatesler kesilerek güneşe seriliyor, tuz eklenerek, 6- 8 gün bekletiliyor. Su oranı yüzde 14'e düşürülüyor. Üretici kendi kuruttuğu domatesi ise fabrikalara kilosu 6 liraya satıyor. Fabrikalar, ürün içinde bozuk olanları eliyor, kalibre ediyor ve işleyip, paketliyor. Paketleme 100 gramlık da 10 kilogramlık da yapılıyor. İhracatçıya kilosu 7 liraya satılıyor. İhracatçı da kilosunu 8 liraya yurtdışına satıyor.
egetv