İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılında açtığı Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nde kurutulan arıtma çamurları, Ege Üniversitesi'nin Menemen'deki Araştırma Çiftliği'nde denendi. İlk sonuçlar ise çok sevindirici çıktı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında açtığı Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde kurutulan arıtma çamurları, Ege Üniversitesi’nin Menemen’deki Araştırma Çiftliği’nde denendi. Normal toprağa ekilen mısırlar 1,48, ticari gübrenin kullandığı mısırlar 1,60 arıtma çamuruna ekilen mısırlar ise 2 metre boy verdi. İZSU, arıtma çamurundan sonra arıtma suyunun da tarımda kullanılması için yeni çalışmalar başlatacaklarını açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan ve kurulan tesiste çürütülerek kurutulan arıtma çamurlarının tarımda kullanılabilirliğini araştırmak için Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile bir işbirliği yaptı. Nisan ayında Ege Üniversitesi’nin Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde deneme çalışmaları başlanırken 5 dekarlık alanda yapılan çalışmalarda ise toprağın bir bölümüne çiftçilerin kullandığı ticari gübre, bir bölümüne normal toprak, bir bölümüne de yüzde 90 oranında çürütülmüş-kurutulmuş arıtma çamuru kullanılarak mısırlar ekildi. Yaklaşık 1,5 yıl sürecek olan bu projenin ilk iki aylık döneminde elde edilen sonuçlar ise bilim adamlarını çok sevindirdi. Gübresiz toprakta mısırların boyu 1 metre 48 santimetre olurken, dekar başına 3 ton arıtma çamuru kullanılan toprakta yetişen mısırların boyu ise 2 metreyi buldu. Ticari gübre kullanılan topraktaki mısırların boyu ise sadece 1 metre 60 santimetrede kaldı.
Arıtma çamuru kullanılan toprakta yetişen mısırlar, ticari gübreli toprağa göre yüzde 35 oranında daha fazla boy verdi. Deneme çalışmalarını memnuniyetle karşılayan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, daha önce İZSU arazisinde yemlik mısır ekerek yaptıkları ve başarılı sonuçlar elde ettikleri çalışmanın bilimsel olarak desteklendiğini belirterek arıtma suyunun sulamada kullanılması için de çalışma başlatacaklarını ifade etti. Yetkililer ayrıca, arıtma çamurunun çimento sanayinde ek yakıt olarak kullanılması yönündeki çalışmaların da kısa sürede başlayacağını söyledi.