2022 ALMANAK

2022'de neler oldu?

TARIM SİTESİ 2022 ALMANAĞI

OCAK
2021 Yılı Emptia Piyasası
Emptia piyasasında 2021 yılının son haftasında pamuk, yüzde 4,8 oranındaki artışla yılın en çok değer kazanan ürünü olurken, buğday yüzde 5,4, kahve yüzde 2,2, mısır yüzde 2, soya fasulyesi yüzde 0,1 şeker yüzde 2,4 değer kaybetti. Kıymetli maden kategorisinde yer alan altın yüzde 1,2, gümüş yüzde 1,7, bakır yüzde 2, kurşun yüzde 0,7, nikel yüzde 3,3, çinko yüzde 1 değer kazanırken, paladyum yüzde 2,2, platin 0,4 değer kaybetti. Alüminyumda ise yatay seyir gözlemlendi. Enerji emtiasında ise brent petrol yüzde 1,4, doğal gaz 1,2 artış kaydetti.

1 Milyon Kümes Hayvanı İtlaf Edilecek
Fransa'da 216 noktada kuş gribinin tespit edildiği ve salgının yayılması nedeniyle 3 haftada 1 milyon kümes hayvanının daha itlaf edileceği duyuruldu.

AB'den Mısır'ın İthalat Kısıtlamalarına Karşı Yasal Süreç
Avrupa Birliği Komisyonu, Mısır'ın 2016'dan beri uyguladığı zorunlu ithalat kayıt kuralı konusundaki anlaşmazlığı çözmek için Dünya Ticaret Örgütü yapısı içinde istişare süreci başlatılmasının talep edildiğini açıkladı.

ŞUBAT

Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye İstişare Toplantısı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İklim Dostu" projelerine 2022 yılı içerisinde 37 milyar lira kaynak aktaracaklarını, çevreye ve vatandaşın sağlığına zarar vermeyen elektrikli ve hibrit motorlu araç hibe edeceklerini duyurdu.

Erdoğan'dan Çiftçilere Müjde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan kabine toplantısında 18 Şubat 2022 tarihinden itibaren can gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde yüzde 30'luk indirim uygulanacağını duyurdu.

AB'nin Organik Tarım Alanı Artıyor
Avrupa Birliği'nin toplam organik tarım alanı 14,7 milyon hektar olduğu belirlendi.


Kuveyt Türk Çiftçi Ve Yatırımcılara ELÜS İle Destek Verecek
Kuveyt Türk, Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) ile iş birliğine giderek, çiftçilere ve yatırımcılara Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) teminatıyla uygun koşullarla finansman desteğinde bulunacağını açıkladı.

MART
Nesilleri Tehlike Altında
BM Genel Kurulu, 1973'te nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin sözleşmenin imzalandığı gün olan 3 Mart'ı "Dünya Yaban Hayatı Koruma Günü" ilan etti.

Yeni Tarım Bakanı Atandı
Resmi Gazete' de yayımlanan karara göre, Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden af talebi kabul edilen Bekir Pakdemirli'den boşalan Tarım ve Orman Bakanlığı'na Vahit Kirişçi atandı.

Tarım İhracatı, 6 Sektörle Rekora Koştu
Türkiye'nin tarım ihracatı, Ocak - Şubat 2022'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,4 artarak 37 milyar 589 milyon 795 bin dolara çıktı.

Tarım Kredi Kooperatifleri Kütahya Bölge Birliği'nden Borç Yapılandırması Açıklaması
Tarım Kredi Kooperatifleri Kütahya Bölge Birliği, yapılandırma kapsamına birlik ortağı çiftçilerin borçlarının defaten ödemesi halinde 31 Aralık 2020 ve daha eski vadeli kredi borçlarının birikmiş temerrüt faizinin tamamının silineceğini açıkladı.

Kadınlara Yönelik "Çiftçi Akademisi" Kuruldu
Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, kadınlara yönelik "Çiftçi Akademisi" kurdu.

Tarımsal Destek Miktarı 29 Milyar Liraya Yükseltildi
"2021 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler ve 2022 yılında uygulanacak gübre ve sertifikalı tohum kullanım desteklerine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı" Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Şekerde 2022-2023 Dönemi Kotaları Belirlendi
Türkiye şeker sektöründe 2022 - 2023 pazarlama yılı toplam A kotası 2 milyon 750 bin ton olarak belirlenirken, pancar şekeri A kotası 2 milyon 681 bin 250 ton, B kotası ise bu rakamın yüzde 5'i oranında 134 bin 62 ton olarak belirlendi.

Bitkiler Arası Hastalık Taşıyan Yeni Böcek Türü Keşfedildi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Sinop Üniversitesince yürütülen çalışma kapsamında Sinop'ta yarım kanatlılar sınıfından iki yeni böcek türü keşfedildi.

NİSAN

Nesli Tehlike Altındaki İki Bitki Türü Laboratuvarda Üretildi 
Diyarbakır'da nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Dicle koruğu (Rosularia blepharophylla) ve kabamayasılı (Ajuga xylorrhiza) endemik bitki türleri, Elazığ'da doku kültürü laboratuvarında üretildi.

Tarımsal Üretimde Düşük Faizli Kredinin Süresi Uzatıldı
Tarımsal üretime sağlanan düşük faizli kredi uygulamasının süresi 31 Aralık 2023'e kadar uzatıldı.

Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği Yayınlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Tebliği'nde yaptığı düzenlemeyle "kekik" tanımını genişleterek Origanum, Coridothymus ve Satureja cinsleri tanım içine ekledi.

Tarım Ve Orman Bakanlığı'na İhracatta Yeni Yetki
Tarım ve Orman Bakanlığı, süt ve krema kati ihracatında dönemsel düzenlemeler yapmaya yetkili kılındı.

 GDO Kararı Resmi Gazete'de
Bazı genetiği değiştirilmiş soya ve mısır çeşitlerinin hayvan yemlerinde kullanımı onaylandı.

Tarım Ve Orman İle Milli Eğitim Bakanlıkları Arasında İmzalar Atıldı
Tarım ve Orman ile Milli Eğitim bakanlıkları arasında tarım alanında meydana gelen gelişmelerin takip edilmesi, tarım ve gıda sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla "Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalandı.

HAZİRAN

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Açıklama
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım ve gıda ürünü yatırımlarına ihtiyaç duyan ülkelerin, yatırım konusunda Türkiye'ye kendilerinin teklifte bulunduklarını bildirdi.

Geleceğin En Büyük İki Sorunu: İklim Krizi Ve Kuraklık
Gelecek dönemde en önemli iki sorunun iklim krizi ve buna bağlı olarak yaşanacak kulaklıkların olacağını vurgulayan TEMA Vakfı, kuraklığın doğal afet statüsüne alınması gerektiğini bildirdi.

Boş Duran Araziler Kiralanacak
Bakan Kirişçi, 1 yıl ekmeden boş tutan vatandaşın tarlası, devlet aracılığıyla başkasına kiralanacağını açıkladı.

Su Riskleri Projesi Başlıyor
SKD Türkiye ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü, tarımda su verimliliğini ve su ayak izi farkındalığını sağlamayı hedefleyen "Su Riskleri Projesi"ni Ülker'in ana sponsorluğuyla başlatıyor.

Türkiye'nin İlk B2B Fuarı Kapılarını Açacak
Tüyap tarafından, Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) iş birliği ile ilk defa düzenlenecek olan AgroShow Eurasia, 7 -10 Aralık 2022 tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde olacağını bildirdi.

Tabit, Ülkeler Arası "Tarım 4.0 İçin Yenilikçi Akıllı Tarım Modelleri" Çalıştayı'nda
Tabit, ülkeler arası "Tarım 4.0 İçin Yenilikçi Akıllı Tarım Modelleri" çalıştayında online olarak sunumunu yaparak bilgi paylaşımın da bulundu.


TEMMUZ

Tarımın "Kadın Yıldızları" Projesi'yle Kadın Çiftçilere Destek
Yıldız Holding şirketleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen "Tarımın Kadın Yıldızları" projesi kapsamında sözleşmeli kadın çiftçilere 500 bin TL teşvik sağlanacağını bildirdi.

İtalya'nın Kuzeyinde Olağanüstü Hal İlan Edildi
İtalya'da kuraklık nedeniyle olağanüstü hâl ilan edildi.

Azerbaycanlılar Zengilan'daki Akıllı Köy'e Dönüyor
Azerbaycan Devleti'nin "Akıllı Köy" konseptiyle yeniden inşa ettiği Ağalı Köyü'ne 58 kişiden oluşan 10 ailenin taşındığı ve evlerine yerleşmekte olduğu aktarıldı.

Petshoplar, Kasaplar Odası'na Bağlandı
Petshoplar bir genelge ile Kasaplar Odası'na bağlandı.

Tarım 4.0 Ekibi Tabit ile Toplantı Yaptı
Eyüp Sultan Belediyesi, Kadir Has Üniversitesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Projesi kapsamında Tarım 4.0 Ekibi, Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri ile birlikte bir toplantı gerçekleştirdi.

Gelir Koruma Sigortası Yaygınlaştırılıyor
TARSİM bünyesinde hayata geçirilen Gelir Koruma Sigortası, gelecek yıldan itibaren verim Düşüşleri ve fiyat dalgalanmalarından kaynaklı gelir kaybı riskini de kapsayacak şekilde tüm ülkede yaygınlaştırılacağı duyuruldu.

AĞUSTOS

W20 Kırsal Kesimde Kadın Zirvesi
IWF'nin Türkiye Başkanı, Kadın20 Kurucu Başkanı Dr. Gülden Türktan, Endonezya'da düzenlenen W20-2022 Zirvesi'ne "W20 Kırsal Kesimde Kadın" Eş Başkanı olarak katıldığı iletildi.

Bayilik Sınavı Ertelendi
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 17 Eylül'de yapılacak Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı'nın ertelendiğini aktardı.

Çığır Açan Lider Tülin Akın
Bloomberg Yeni Ekonomisi, küresel gündemi şekillendiren Çığır Açan Liderler Topluluğu Katalizörleri'nin 2022 grubunda 28 temsilcinin yer aldığı topluluğa Türkiye'nin önemli kadın girişimcilerinden Tabit Kurucusu Tülin Akın'da seçildi.


EYLÜL

Desteklenen Tarıma Dayalı Yatırımlar İçin Tamamlama Tarihi Belirlendi
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, tarıma dayalı ekonomik yatırımların fiziki olarak tamamlanma süresi 1 Kasım 2022'ye kadar uzatıldı.

Bakanlık Yeni Bir Tür Keşfetti
Tarım ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Burdur'da turpgiller familyasının "akşamyıldızı" cinsine ait yeni bir tür keşfetti.

ÇKS Başvuruları Artık E-Devlette
Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, resmî gazetede yayımlanarak 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, başvurular e-Devlet üzerinden yapılacağı açıklandı.

Dünya İnovasyon Ödülü'nü Türk Firması Aldı
LAKTO Hayvancılık Teknolojileri önemli bir başarıya imza atarak EUROTİER ödüllerinden birini kazanan ilk Türk firma oldu.

EKİM

TDİOSB'lerin Kurulması Kolaylaştırıldı
Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulmasına yönelik kolaylıklar getirildi.

KASIM

Akdeniz Seraları`nı Teknoloji ile Güçlendirmek İçin 5 Ülke Bir Araya Geldi
5 ülkenin katılımcı olduğu Türkiye'den Tabit'in yer aldığı bir AB Horizon Projesi olan AZMUD "Akdeniz Seralarının İyileştirilmesi" için Tabit IoT sera modelini sundu. Yeni model, ülkelerdeki mevcut teknolojilerle birleştirilerek Akdeniz Havzası'ndaki seralarda uygulamaya geçecek.

 


Tabit, `Yarının Köyleri` Projesine İlham Oldu
Köylerde verim ve sürdürülebilirliği arttırmak amacıyla yaptığı çalışmalarla tarım ve teknolojiyi bir araya getiren Tabit "Akıllı Köy" projesi ile Trendyol ve UNDP'in işbirliği yaparak başlattıkları " Yarının Köyleri" projesine ilham oldu.

Bloomberg New Economy Catalyst Ödülü`nün Sahibi; Tülin AKIN
Singapur - Bloomberg New Economy Forum'da gerçekleştirilen 2022 Bloomberg New Economy Catalyst ödül kutlamasında, ödül sahibi Tabit Kurucu Ortağı Tülin Akın oldu.

Tübitak Tarafından Onay Aldı
Merve ARAL ve Ekibi, Tabit'in desteğiyle "2209B Sanayiye Yönelik Görüntü İşleme Teknikleri ile Zeytin Ağaç Yükü ve Rekolte Tahmini" konulu araştırma projesi Tübitak tarafından onaylandı. 

Başkan Yüce Ödüle Layık Görüldü
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 12. Ekonomi'nin Enleri Zirvesi Ödül Töreni'nde "Yılın En Başarılı Belediye Başkanı" ödülünün sahibi oldu.

Kuraklığa Karşı Dayanıklı Çavdar Çeşidi Üretildi
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, kuraklığa dayanıklı çavdar çeşidi üretimi gerçekleştirildi.

Cezayir 20 Milyon Aşı Aldı
Cezayir, artan kuş gribi vakaları nedeniyle 20 milyon doz kuş gribi aşısı satın aldı.

ARALIK
Gıda Krizi Uyarısı
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Batı Afrika ülkesi Nijerya'da Haziran-Ağustos 2023'te yaklaşık 25,3 milyon kişinin gıda kriziyle karşı karşıya kalacağını bildirdi.

7 Yerli Keçi Irkı Koruma Altına Alındı
Tarım ve Orman Bakanlığınca Kilis, Honamlı, Abaza, Kaçkar, Ankara, Halep ve Mahalli keçi ırklarının koruma altına alınmasına karar verildi

 

Emtia Piyasasına Geçen Hafta Belirsizlik Hakim Oldu
Çinko yüzde 5,4, nikel yüzde 4,3, bakır yüzde 2,6 ve kurşun yüzde 2,1 değer kazanırken, pirinç yüzde 5,2, buğday yüzde 3,5, kahve yüzde 2,7, pamuk yüzde 2,6 ve mısır yüzde 0,4 değer kaybetti 

3 Köy Karantinaya Alındı
Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı 3 köy, ölen bir köpekte kuduz tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı.

 

 

 

 

 

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.