Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar 2015 yılı Diyarbakır tarım verilerini değerlendirdi. Atalar 2015 yılının tarım için verimli bir yıl olduğunu belirtti.
Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 2015 yılı tarım verilerini değerlendirdi. Geçen yıla kıyasla 2015 yılının daha verimli olduğunu aktaran atalar daha evrimli yıllar için çiftçilere verdikleri tavsiyeleri anlattı. Verimli bir hasat için çiftçiyle beraber çalıştıklarını dile getiren Atalar, Diyarbakır’da birçok hububatta yüzde 50’lerin üzerine çıkan bir oranla verim elde ettikleri bilgisini verdi.
EN FAZLA VERİM MISIRDA
Buğday arpa ve mısırda ciddi bir öneme sahip olan Güneydoğu bölgesinde bu sene yağış oranlarının önceki yılara göre daha iyi olması sebebi ile verimlilik arttı. Özellikle Diyarbakır’da 2014 yılı ile kıyaslandığında ciddi oranda artış olduğu görülen tarım ürünleri bölge ekonomisine destek olacak. Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar’ın açıkladığı 2015 verilerine göre bu sene ne büyük artış mısırda oldu. Hem ekim alanlarında hem de elde edilen üründe yüzde 50’nin üzerinde verim elde edildi. Atalar verdiği diğer verileri şu şekilde açıkladı: “2015 yılında tarımsal verilerimiz geçen seneye göre çok daha iyi durumda. Geçen sene bilindiği gibi bir kuraklık söz konusuydu ama bu Diyarbakır ve bölgedeki iller için tam da böyle değildi. Kısmi bir etkilenme söz konusuydu. Fakat bu yıl ki yağış ortalaması yıllık yağış ortalamasının çok üzerinde 576 mm olarak gerçekleştiğinden dolayı özellikle hububatta şuan geçen seneye göre bir rekolte bekliyoruz.
TÜİK verileri sene sonunda açıklanıyor şuan resmi olmayan rakamlara göre, geçen yıl 1 milyon 76 bin ton olan buğday üretimi bu yıl 1 600 bin ton civarına ulaşacağını tahmin etmekteyiz. Oldukça verimli bir sene oldu buğday için. Kıraçta 350 ile 500 kilo arasında buğdayda ve arpada verim elde ettik. Buda geçen yıla oranla çok iyi bir artış ve verimli bir sezon geçirdiğimizi göstermektedir. Bunun dışında mısır ekim alanlarımız yaklaşık olarak 238 bin dekar mısır ekim alanımız vardı, 2015 yılında bu rakam 323 bin dekara ulaştı. Yaklaşık 100 bin dekarlık bir artış söz konusu. 400 bin tonun üzerinde bir mısır hasadı rekoltesi beklemekteyiz. Bu rakamlar çok ciddi rakamlar. Geçen seneye göre yüzde 50’den fazla bir artış oldu mısırda hem verimde hem de ekim alanında. Verimler bu yıl mısırda bin 200 ile bin 800 kilo arasında dekara ortalama verimler alınmıştır. Mısır hasadının yüzde 50’sinden fazlası tamamlanmış yüzde 60’a ulaşılmıştır.”
“DAHA ÇOK VERİM İÇİN SERTİFİKALI TOHUM”
Yeni sezonda daha fazla verim elde etmek için çalışmalara başladıklarını aktaran Atalar, çiftçilere sürekli tavsiyelerde bulunduklarını aktardı. İlçe müdürlüklerinde çalışan personellerle birlikte sık sık çiftçiyi yönlendirdiklerini belirten atalar, ilaçlamadan toprak hazırlanmasına, tohum çeşitlerine birçok konuda çiftçiyi bilgilendirdiklerini dile getirdi. Atalar, sertifikalı tohum kullanımının verimi arttırdığını ve buna özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz çiftçilerimize yeni sezonda daha iyi verim alabilmek için bölgeye uygun adapte olmuş hububat çeşitlerini önermekteyiz. Bu seçim yapıldıktan sonra toprak hazırlığının çok iyi yapılması gerektiğini, toprak hazırlığı gerekli koşullar sağlandıktan sonra toprağın işlenerek toprak analizleri yapılarak ona göre kullanılması verimi doğrudan etkilemektedir. Ayrıca üretimde en önemli konulardan biri de özellikle hububat alanında da pamuk ve mısırda yerli sertifika kullanmaktır. Hububatta sertifikalı tohumu daha yaygınlaştırılması gerekiyor.
Sertifikalı tohumlar tek başına bütün koşullar aynı tutulduğu halde bile verimi yüzde 25 oranında arttırmaktadır. Çiftçilerimize sertifikalı tohumları kullanmalarını ve teknik talimatlara uygun davranmalarını öneriyoruz. Sezon içerisinde yabancı otlarla ilgili ve ilaçlama ile ilgili kesinlikle ilçe müdürlüğümüzün yeni elemanlarının bilgisi olmadığını, özellikle bayilerden aldıkları fikirle sizleri yanlış yönlendirebiliyorlar. Hastalıklar birbirine karıştırılıp gereksiz ilaç kullanımı ki bu da hem artı bir maliyet hem de bitkiyi strese sokmaya sebep olur. Bunları önlemek adına çiftçilerimizin kendi tecrübelerine olan saygımız bir tarafa, teknik elemanları çağırıp onların tavsiyelerine göre ilaç kullanmaları daha az masrafla daha fazla gelir etmelerine imkan sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Güneydoğu Güncel