Twitter

YEDİKLERİMİZİN ANAVATANI

Bitki gen kaynakları deyimi bize ıslah çalışmaları ve yerel gen kaynakları deyimlerini aklımıza getirmektedir.

Ülkemizde yerlileşmiş pek çok meyve ve sebzenin anavatanının neresi olduğunu okuyucularımız haliyle merak etmektedirler.TÜRKTOB'un dergisinin son sayısında yayınlanan Dr.Onur Karaağaç ve Prof.Dr.Ahmet Balkaya'nın "Türkiye'de Yerel Sebze Çeşitlerinn Mevcut Durumu ve Islah Programının Değerlendirilmesi" adlı makalesine ve kendi bilgilerimize dayanarak yediğimiz meyve ve seb zekerin ana vatanlarını ortaya koyalım.
Domates Bolivya-Peru
Biber Meksika
Domates Bolivya-Peru
Biber Meksika
Patlıcan Hindistan
Karpuz Namibya-Botswana
Kavun Doğu Afrika
Hıyar Hindistan
Kışlık Kabak Peru-Meksika
Yazlık kabak Meksika
Lahana Atlantik kıyıları
Havuç Afganistan
Ispanak İran
Marul Mısır
Soğan İran-Türkiye
Turp Çin
Taze fasulye Meksika
Bezelye Irak-Türkiye
Bamya Etiyopya
Bakla Orta Asya
Bahçe pancarı Türkiye-Yunanistan
Üzüm Anadolu-Kafkaslar
İncir Anadolu
Zeytin Anadolu-Ege Adaları
Elma Kazakistan
Şeftali Dou Asya-Çin
Erik Kafkasya-Hazar Denizi çevresi
Armut Kafkasya-Anadolu
Ceviz Anadolu-İran-Kafkasya
Kestane Balkanlar, Anadolu, Güney ve Orta Avrupa, 

  • Site Yorumları
  • Facebook Yorumları Facebook Yorumları
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazılmadı. İlk yazan siz olabilirsiniz.