İtalya'nın Bologna şehrinde uygulanan bir araştırma projesi topraktaki sulama sorununa yeni bir çözüm sunan teknolojiyi hayatımıza kazandırıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre 2030 yılında dünyadaki su tüketiminin yaklaşık yüzde 80'i sulama projelerinde kullanılacak.Uzmanlar ileride dünyada bir su kıtlığı yaşanabileceği konusunda endişeli. Bu nedenle de tarımda su kullanımını azaltmanın önemi gittikçe artıyor.
Projede yer alan Tarım Uzmanı Adriano Battilani : "Burada yürüttüğümüz projede, çiftçilere yüksek verim alacakları bir yönteme ilişkin hangi veriye ihtiyaçları varsa onu sağlıyoruz. Su kullanımı ile verimlilik oranını en ideal orana yaklaştırıyoruz. Üreticiler, su tüketimini daha uygun miktarlarda kendileri düzenleyebilecekler."
Bu projeyle birlikte sadece büyük tarım alanlarında değil, ekilebilir küçük alanlarda da uygulanabilir bir teknoloji geliştirilecek. Söz konusu proje, belirli büyüklükteki bir tarlada, bir ürünün verimliliğine ilişkin bilgileri analiz edip yorumlamak konusunda çözüm üretiyor. Kullanılan yöntem sayesinde üreticilerin, doğru zamanda doğru kararı vermeleri sağlanıyor. Topraktaki nem miktarı ölçülerek ideal sulama zamanı belirleniyor.
Tarım Uzmanı Domenico Solimando : "Geliştirilen bir sensör, toprağın nem miktarındaki dönemsel değişiklikleri ölçüyor. Topraktaki suyun miktarına ilişkin tahmini bilgiler, çok önemli çünkü, sulamanın tam olarak ne zaman yapılması gerektiğini çok ayrıntılı biçimde önceden bilmemize olanak sağlıyor. Bunun yanında gerekli miktarını da doğru hesaplamamıza yarıyor."
Sistem, biyokütle üretimi için de kullanışlı
Herhangi bir çiftçi, dijital bir platforma bağlı bir tablet bilgisayar yardımı ile çok kolayca su miktarını ve akışını yönetebiliyor ve bu sistemi uygulayabilme şansına sahip olabiliyor.
Sistemin merkezindeki dijital platform, sensörler ve meteoroloji uydularından gelen verileri birleştirip işliyor. Ulaşılan ideal sulama yönetimi, tarım dünyasında başlamış olan büyük bir değişiklik olan 'tarımsal üretimde biyokütle üretimi' için de gerekli bir adım atılmış oluyor.
Tarım Uzmanı Adriano Battilani : "Geleceğin tarımı, Yeni Kimya uygulamalarıyla biyokütle üretecek. Petro kimya ürünlerinin egemenliği yıkılacak. Birkaç yıl içinde domates bitkisinin sebze olarak değeri dışında bir de daha iyi bir fiyata satılabilecek topraktan elde edilecek kimyasalları olacak. Bütün biyokütlenin değer kazandığı tarım uygulaması, ürünün iki yönlü üretilmesini amaçlıyor. Bir yanda, ürünün topraktaki bitki kimyasallarını değerlendirmek, diğeri ise bir sebze olarak yenilecek bir ürün elde etmek."
Hayal Senem Sayan
Euronews