Türkiye'nin çeşitli yerlerinde gelenekselleştirilmiş tohum takas şenlikleri düzenleniyor. Buralara katılan insanlar üretimi yaygınlaştırma amacıyla tohum değiş tokuşuna giriyor. Buralarda hibrit tohum sokmaya çalışan hinler olabilir.
"Her şey her yerde ekilmez, Çengelköy Hıyarı da böyle" diyen İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık ise şöyle konuştu:
"Türkiye'nin çeşitli yerlerinde gelenekselleştirilmiş 'tohum takas şenlikleri' düzenleniyor. Buralara katılan insanlar üretimi yaygınlaştırma amacıyla tohum değiş tokuşuna giriyor. Buralarda hibrit tohum sokmaya çalışan hinler olabilir. Tohum kaçırma girişimleri olabilir. Bu uygulama doğru değil. Çengelköy hıyarında da durum budur. Her şey her yerde ekilmez. Bakın Çin'den ülkemize sarımsak girer, ama dünyanın en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'dür. Ancak şekli düzgün değildir. Çin sarımsağı öyle değil, dişleri biçimli, görünümü dolgun çok iyi, ama tadı yok. Bizim sarımsağı Çin'e götürüyorlar bozuyorlar, orada olmuyor."
Tarım Bakanlığı'na bağlı araştırma enstitülerinin bu tür yayılmaları önlemesi gerektiğine işaret eden Atalık, "Örneğin Çanakkale Domatesi de böyle. Devlet, tahditçi, engelci olmalı bu konuda. Bir çare anlamında bu tohum takas şenliklerinin yasaklanması gerekir. Bakanlığın buna ilişkin bir çalışması olduğunu biliyorum." diye konuştu.
Çengelköy Hıyarı tohumunun Tohum Gen Bankası'nda saklanıyor olmasının da çok sevindirici olmayabileceğini kaydeden Atalık, bu tohumların 5 ila 10 yıl içinde yenilenmesi gerektiğini söyledi.
"Kent içi tarım arazilerini soracaklar"
Gen bankasında bulunan yaklaşık 275 bin çeşit tohumun hangi sahada, hangi izole alanda, hangi personelle nasıl üretileceğinin üzerinde düşünülmesi gereken bir soru olduğuna dikkati çeken Başkan Atalık, şunları kaydetti:
"Tohumun yeri tarlasıdır, bahçesidir. Yani Çengelköy Hıyarı, Çengelköy'de üretilmelidir. Kıyıda köşede bostanlar var. Böyle yerler devletin desteğiyle yaşatılmalı. Yarın öbür gün AB ile ciddi ilişkilerimiz başlarsa kent için tarım arazilerimizi soracaklar. Var mı? Yok, olanın yerinde AVM, otopark yapmaya çalışıyoruz. Bunlar hem yaşam alanı açısından da çocuklar neyin, nerede yetiştiğini bilmez oldu. Trafikten uzak yerlerde kent içi tarım arazileri oluşturmak zorundayız. Özellikle İstanbul için nostaljik alanlar olarak da buraları gösterebilmeliyiz."
"Elimizde tohum var, ancak çimlendiremedik"
Çengelköy Bademi'nin veya hıyarının yerel çeşit olarak sınıflandırıldığını, tescilli bitki olmadığını vurgulayan Duran sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yıllar önce çiftçinin kendi tarlasında ürettiği sonra tohumunu sakladığı, ertesi yıl tekrar ektiği bitkilere saf olarak yerel çeşit diyoruz. Yerel çeşit adı üstünde bulunduğu bölgeye has bir tohumdur. İspir Fasülyesi, Siirt Buğdayı gibi, Ayaş Domatesi gibi Çengelköy dediğimizde de yerel popülasyon anlıyoruz. Bununla melezlendiğinde başka bir hıyar çeşidi oluyor zaten. Çengelköy hıyarı saf bir tür bu anlamda. Ama maalesef elimizde tohum var fakat çimlenmedi, sıfır, yani yok."
Gen Bankası'ndaki tohumlara genelde proje kapsamlı olduğunda ya da vatandaşın tohum bağışladığında ulaşabildiklerini de kaydeden Duran, "En çok yaşlı insanların elinde oluyor tohum. Onlardan buluyoruz birçok şeyi. Türkiye'de sörvey çalışması yok maalesef. Eğer proje yapıldıysa sahaya çıkılıyor. Bulduğumuz tohumun da karakterizasyonunu yapıyoruz. Tarlada morfolojik çalışma yapıyoruz. Laboratuvarda moleküler analizini yapıyoruz. Karakteristik özelliklerine bakarak bu, işte bunun tohumudur diyebiliyoruz. Bulunan tohumun eskiliği çimlenme oranını etkiler. İyi koşullarda yani eksi 18 derecede, nemi düşürülerek saklanmamışsa çimlenme oranı yüzde 90'lara kadar düşer. Uygun şartlarda 40 - 50 yıl saklanabilir tohum ama tohumun belli süreçlerde canlandırılması da gerekir elbette. Çengelköy hıyarı için işte çimlendirme yaptık ama çıkmadı." şeklinde konuştu.
Yerel çeşitliliğin korunması gerektiğinin altını çizen Duran, tohumların değiş tokuş edilmesine, takas şenliklerine Tarım Bakanlığı elemanı olarak sıcak bakmadığını da söyledi. Duran, "Yerel çeşidi başka bir iklimde yetiştirdiğinizde o başka bir şey olur artık. Kokusu, aroması özgün kalmalıdır. O yüzden bu tür etkinliklerin iyi denetlenmesi lazım. Tohumların, endemik türlerin yurt dışına çıkarılması yasak sonuçta. Çok dikkat edilmeli." değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu Ajansı