TARLADA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN OKUL ZİLİ ÇALMAYACAK

Okulların açılmasıyla birlikte milyonlarca çocuk yeni ders yılına başladı. Ancak onlarla aynı sıraları paylaşması gereken binlerce maalesef çocuk okullarda değil, tarlada ve aileleri ile birlikte mevsimlik gezici tarım işçisi olarak çalışıyorlar.

 Türkiye'de çocuk işçiliğinin yaklaşık % 40'ı tarımda gerçekleşirken mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocukların çoğunluğunun 15 yaş altı grubu olduğu da biliniyor. Resmi rakamlara göre mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocuk sayısı 400 bin  olarak açıklanırken bu çocukların büyük bir kısmının eğitim öğretim yılına halen başlayamamış olması düşündürüyor. Yapılan araştırmalarda tarım işçisi çocukların yüzde 90'ının okula kaydı bulunuyor. Okula kaydı olmayan çocukların yüzde 3’ünün okula kayıt yaptırmama nedenleri arasında “ailenin istememesi, mevsimlik tarım göçüne katılma, maddi zorluklar, Türkçeyi bilmeme, okulun uzak olması’’ gibi çeşitli ifadeler yer alıyor.

 Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocukların tek sorunları eğitimden uzak kalmaları değil. Ağır işgücü, barınma, beslenme, temiz su sorunu ve ulaşım güvenliğinin olmaması gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalan çocuk işçiler yaşıtları gibi okula tam tarihinde başlayamayıp en erken Ekim veya Kasım ayında okula gidebilmeleri ve karnelerini almadan tekrar tarlaya dönmeleri ciddi bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.

 Her çocuğun okuldan önce ve 12 yıllık zorunlu eğitime devam etmesi için, mevsimlik ve gezici tarım işçisi çocuklarla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı taşra teşkilatları ile ilgili okullara yeterli finansal kaynağın sağlanması, bu konuda başta öğretmenler olmak üzere eğitim ve sosyal hizmet sektörlerindeki insan kaynağının yeterli, nitelikli ve istekli olmalarının sağlanması ve bu çerçevede göç alan ve veren illerdeki eğitim ve sosyal hizmet sektörlerindeki insan kaynağının artırılması ve çocuk işçiliğine son verilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasının, tarlada çalışan çocuk işçilerin mağduriyetine son vermesi ve eğitimlerine yaşıtları gibi devam edebilmelerinin sağlanması açısından önemli görülmektedir. 
                                                                                 

 

                                                                                                                                      Hayal Senem Sayan

 

 

 

 

TUİK
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.