KARAAĞAÇ'A TEK ULAŞIM HAVAYOLU

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açmasıyla sulara gömülen Edirne'de 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne karayolu ve nehir üzerinden ulaşım sağlanamazken mahsur kalan vatandaşların yardımına iki Sikorsky helikopter yetişti. En büyük korku ise debinin daha artması

Edirne, son yılların en ağır afetlerinden birini yaşıyor. Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açmasıyla sulara gömülen sınır mahallesi Karaağaç ve köylerine karayolu ve nehir üzerinden ulaşılamıyor. Suyun getirdiği esarette Karaağaç’taki vatandaşlar, mahalledeki güvenli bölgelere taşındı. Karaağaç Mahallesi muhtarı Ağah Korkan, ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, “Fırınımız 24 saat çalışıyor. Marketle, kahvehaneler açık, sıkıntı yok. Tek derdimiz ulaşımla ilgili. Sıkıntımız erzaktı o da helikopterler vasıtasıyla sağlanıyor. Mahalleliyi güvenli bölgede topladık” dedi.

Botlar geri döndü
Karaağaç mahallesinde yaşayan vatandaşlardan bazıları ise mahalleyi terk etmek istediklerini belirterek sivil savunma ekiplerinden yardım istedi. Metrelerce yükselen nehir sulara sert akıntı da eklenince nehir üzerinden mahalleye geçmeye çalışan kurtarma ekipleri çaresiz kaldı. Pek çok sivil savunma botu, sert akıntı ve su yüzeyindeki pislikler nedeniyle Karaağaç’a geçemeden bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Zarar çok büyük
Taşkın en büyük zararı tarım alanlarına verdi. Yüzlerce hektarlık ekili alan suyun altında kaldı. Karaağaç’ta süren köprü inşaatı şantiyesi de sulara gömülen yerlerdendi. Taşkın uyarısıyla gerekli önlemleri alan şantiye şefi Ahmet Yılmaz, “Milyon liraları aşan zararımız söz konusu. İş makineleri, şantiye büroları ve malzemeler sel suları altında kaldı. Zarar nasıl karşılanacak?” diye sordu. Karaağaç’ta 200 küçükbaş hayvanı taşkın suları altında kalan Şenol Jipkan ise tepkili. Jipkan, yetkililerin hayvanlarını kurtaramadığını belirterek “Elbette cana geleceğine mala gelsin ama tek geçim kaynağım hayvanlarımdı. 2 gündür haber alamıyorum. Benim zararımı kim karşılayacak?” diye konuştu.

 

Debi korkusu!
Meriç ve Tunca nehirlerinde daha önce su taşkınlarında en fazla 1750 metreküpe kadar yükselen debinin bu rakamın çok çok üzerine çıkacağı endişesi yaşanıyor. Taşkını “Edirne’de yüz yılın felaketi” olarak niteleyerek Vali Dursun Ali Şahin şöyle konuştu:
“Sofya Büyükelçiliğinden almış olduğumuz bir yazıda, debinin çarşamba günü en son noktaya zirve yapacağı, pik yapacağı ifade ediliyor. Bakalım, bekliyoruz. Su düzeyinin 2 bin 200’lere çıkması tahmin ediliyordu 2 bin 149’a kadar yükseldi. Şu anda, su seviyesi 2 bin 149 metreküp saniyeden 2 bin 12 metreküp saniyeye düştü. Düşüşe rağmen teyakkuzdayız. Bulgaristan’da baraj sayısı çok fazla ve bu barajların mutlaka kapaklarını açacaklar. Bu denli büyük bir felakette rağmen bir kişinin dahi burnu kanamamıştır. Vatandaşların evine su girmiş olabilir malı zarar görmüş olabilir. Edirneli  vatandaşlarımız bu durumlara açıktır. Su çekildiğinde bir boyayla badanayla yeri zamanı geldiğinde biz de yardım edeceğiz, bu durum kapatılacaktır.”
Şahin, debinin Çarşamba günü en yüksek seviyeye ulaşıp ulaşmayacağına yönelik soru üzerine de, “Henüz bunu doğrulayan bir cevabı alamadık. Suyun yükseleceği konusu nereden çıktı diye sorduğumuzda bunun cevabını Sofya Büyükelçiliği araştırıyor. Bilgi edildiğinde bize ulaştıracaklar” diye konuştu.

Milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.