İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 151 köyün tarım, ormancılık, hayvancılık ve turizm potansiyellerini ortaya koyan ve geliştirme önerileri sunan kapsamlı bir rapor hazırladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin Mart ayı toplantılarının 4. Birleşiminde 6360 sayılı kanun ile mahalleye dönüştürülen 151 köyün tarım, ormancılık, hayvancılık ve turizm potansiyellerini ortaya koyan ve geliştirme önerileri sunan kapsamlı bir raporu görüştü. “Kırsal İstanbul’un Potansiyeli Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu Tarım, Orman Ve Köy Hizmetleri Komisyon Raporu, AK Parti ve CHP Grubu’nun ortak teklifi olarak Belediye Meclisi’nin gündemine taşındı.
Meclise sunulan raporda, söz konusu yerleşimlerin köy vasfından mahalle vasfına dönüşmüş olmasına rağmen tarım, ormancılık ve hayvancılıkla geçinen köylülerin yaşamaya devam ettiğine dikkat çekilerek, bu köylerin ancak kırsal ve tarımsal nitelikli bir ekonomiyle geliştirilebileceği kaydedildi.
İstanbul’un zenginliği olan bu bölgelerin geliştirilmesi için köylüler, muhtarlar, belediye başkanları, tarımsal birlik ve kooperatifler ile ilgili bakanlıkların İstanbul birimleriyle görüşülerek durum tespiti yapılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi gerektiği ifade edilen raporda, İstanbul’da tarım, turizm ve hayvancılığın geliştirilmesi için diğer sektörlerle de uyum içinde çalışılması gerektiği vurgulandı.
İstanbul’da bir örnek köy projesi oluşturularak köy vasfının mimari, kültürel, ekolojik geleneklerin yaşatılmasına ihtiyaç duyulduğunun belirtildiği raporda, “Okullarımızla işbirliği yapılarak gençlerimizin kırsal üretim aşamalarını yerinde görebilmesine imkan veren soysal projeler uygulanmalıdır. Köy pazarları veya doğal ürün pazarlarının yanı sıra çiftçi kayıt belgesine sahip üreticilerin sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılarak İBB tarafından altyapı ve lojistik desteğiyle kalkınma ajanslarının projelerine destek verilmesi, kırsal İstanbul’da üretilen ürünlerin pazarlanabileceği metro, durak vb. alanları belirlenerek kırsal ürünlerin satış reyonlarının oluşturulması amaçlanmalıdır” denildi.
BİLİNÇLİ ÜRETİM TEŞVİK EDİLECEK
Raporun sonuç bölümünde; köy pazarlarının ve kooperatiflerin ihtiyacı olan lojistik ikmallerin inşa revizyon ve restorasyonları, sulama kanalları, sulama göletleri, tarihi köy mekanlarının restorasyon ve fiziki iyileştirmeleri, karakteristik mimarinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi ile camilerin inşasından, köy konaklarının mimari tercihlerinin belirlenmesine kadar bilinçli üreticiliğinin olgunlaştırılması gerektiği vurgulandı.
“Eğitimlerin verilmesi, kooperatifleşmeye destek verilmesi, doğru sulama sistemlerinin kurulması ve oluşturulan bu alanların turizme de entegrasyonu çok yönlü bir ekonomi tanımı adı altında köy nüfusunun üretkenliğinin destelenmesini sağlayacaktır” ifadelerine yer veren raporun sonuç bölümünde, ilgili kurumlara şu tavsiyelerde de bulunuldu;
- Köylerdeki doğal ve kültürel potansiyellerin ve bölge ekosisteminin önemli bir unsuru olan kırsal nüfusun sürekliliğini sağlayacak finansal destekler, hibe programları, muafiyetler ve indirimlerden faydalanılması için ilgili girişimlerin ilk adımı atılmalıdır.
- Kırsal alanda sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi sağlayacak, doğal ve kültürel varlıkların korunarak yerel potansiyel ve kaynakların etkin şekilde değerlendirilmesine imkan verecek projelerin, bilimsel yöntemlerle geliştirilmesi sürdürülebilir kalkınma açısından zorunlu hale gelmiştir.
- Bir planlamayla çevre, doğa ve canlılara zararlar vermeden, bu çevrede üretim yapan küçük ve aile işletmelerinin mevcudiyetlerinin devamının sağlanması gerekmektedir.
- İş imkanlarının daralmasıyla çağdaş tarım ve hayvancılığın kaynak aldığı geleneksel üretimin yok olmasının önüne geçilerek, sosyolojik ve ekonomik problemlerin beraberinde ortaya çıkmasının da engellenmiş olacaktır.
İBB