Mahmudiye Çifteler Han İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Güner Özer ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Bizlerle röportaj yapıp değerli okurlarımızla sunma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz. Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba ismim Güner ÖZER. 1986 yılında Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde doğdum, ilk ve orta eğitimimi Mahmudiye de, lise eğitimimi ise İstanbul Selimiye Veteriner Sağlık Meslek Lisesinde tamamlayıp Veteriner Sağlık Teknisyeni olarak 2004 yılında mezun oldum. Ailemin 1979 yılından bu yana hayvancılık yapmasından dolayı kendimi bildim bileli hayvanlarla iç içeyim ve 2005 yılından itibaren mesleğimin yanında bende üreticilik yapmaktayım.
Çocukken herkes hayalini kurduğu işi yapmak ister. Siz şuan hayalinizde ki mesleği yapıyor musunuz?
Ailemin uzun yıllardan beri hayvancılık yapması nedeniyle sürekli olarak Tarım ve Hayvancılık içerisinde bulundum, bu bende mesleğime karşı büyük bir sevgi oluşturdu ve çocukluk hayalim olan mesleği yapmaktan mutluyum.
İşinizde sahip olduğunuz başarıyı neye borçlusunuz?
Bu başarı şahsımın gece gündüz demeden inanarak hayalimdeki hedefe ulaşmak için yani bu günlere gelmek ve çevremdeki üreticileri de refaha kavuşturmak için bıkmadan yılmadan yorulmadan çalışarak ortaya çıkmıştır.
Başarı hikâyenizden bizlere bahseder misiniz?
2014 yılında bölgemdeki üç ilçeyi birleştirerek 36 kurucu üye ile birliğimizi kurduk. O günlerde bölgemiz üreticisi örgütlenme ve buna bağlı olarak Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler hakkında çok bilgi sahibi değildi. Öncelikli olarak kısa, orta, uzun vadeli üç ana hedef oluşturduk. Kısa vadeli hedefimiz bölgede süt üretimi yapan tüm üreticilerin birliğimiz çatısı altında toplanmasıydı ki kısa süre içinde üye sayımızı 14 katına çıkardık. Orta vadeli hedefimiz birlik çatısı altında toplanan bu üreticilerin sütlerini toplayarak ulusal firmalara birlik olarak pazarlamaktı, bu hedefimizi de kurulduğumuz tarihten yedi ay sonra bölgemizde süt toplayan firmalarla birleşerek gerçekleştirip günlük 17 ton süt satmaya başladık. Elde edilen geliri biriktirmeye devam ederken T.C. Ziraat Bankası ile birliğimiz arasında protokol yaparak, üreticilerimize süt parasından ödenecek şekilde 2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl vadeli teminatsız hayvan alım kredisi kullandırdık. Bu vesileyle Trakya bölgesinden Eskişehir bölgemize 805 adet gebe düve getirdik, bu hayvanlarında üretime girmesiyle süt miktarımız günlük 43 tona çıktı, aynı zamanda anlaşmalı veteriner kliğini ile üreticilerimizin hayvanlarına sağlık hizmeti vermeye de başladık. Bakanlığımızın Tarımsal Yayım ve Danışmanlık desteğinden de yararlanarak üreticilerimize danışmanlık hizmeti verdik. 2018 yılında süt birlikleri arasında Türkiye de ilk olan birliğimize ait süt işleme tesisi kurduk, şuan bu tesis de doğal günlük pastörize süt üretimi yapıyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden gelen teklif ile belediyemiz adına Halksüt ü de birlik olarak üretip her gün taze olarak Eskişehir halkının tüketimine sunuyoruz. TANAP Sosyal ve Çevresel yatırım programları kapsamında hazırladığımız projemiz de TANAP tarafından kabul edilerek birliğimiz süt işleme tesisimize Laboratuar, jeneratör, soğutma tankı, Pet şişe imal makine seti, Dolum makinesi, Buhar kazanı, basınçlı yıkama motoru, süt güğümü, alımı yaparak yüzde doksan beşi hibe 870 bin lira destek aldık. Birliği kurarken ben kurucu başkan olarak şahsi arabamı satıp kuruluş masraflarına harcamıştım, bu yola eksi 35 bin lira ile çıkan birliğimiz şuan sermaye ve demirbaşlar yönünden 71 kat büyüyerek yoluna devam etmektedir.
Mesleğinizin gerektirdiği sorumluluklar nelerdir?
Mesleğim gereği aldığım en büyük sorumluluk, gıda güvenliği açısından ürettiğimiz ürünlerin çiftlikten sofraya kadar olan zincirde en ufak bir hata olmaksızın tüketicimize ulaşmasıdır. İkinci sorumluluğum bana güvenerek benimle bu yola çıkan tüm üreticilerimizin ve toplayıcı firmalarımızın refah seviyesini artırırken onları sistemli bir şekilde eğiterek günümüz üretimindeki en önemli konu olan kalite ve güvenilirliği en üst noktaya taşımaktır.
Kurduğunuz süt birliğinde eksikliğini duyduğunuz teknoloji var mı? Var ise bu teknollojik eksiklik nasıl giderilebilir?
Şuan da mevcut tesisimizin alt yapısı günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Süt işleme tesisimizin gelecek vizyonunu değerlendirdiğimizde üretmeyi planladığımız ayran, yoğurt, kaşar peyniri, tereyağ gibi katma değeri yüksek ürünlerin güvenilirliğini denetlemek adına Avrupa birliği normlarında bir laboratuar kurma hedefimiz bulunmaktadır, bu eksikliği gidermek adına Tarım Orman Bakanlığımızın yetkili birimleriyle koordinasyon içersinde gidermeyi planlıyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Şunu özellikle eklemek istiyorum, biz birlik olarak 1500 e yakın üreticiye hitap etmekteyiz, ürettiğimiz gıda da sağlıklı nesiller için, gıda güvenliğini oluşturmak amacıyla işletmelerimizde ari çiftlik çalışmalarımıza hız kazandırmak, sonrasında ise onaylı süt çiftlikleri oluşturmak biz süt birliklerinin ana hedefi olmalıdır.
Münevver AKILLI