DAĞLARIN EKMEĞİ KESTANE

Dağların ekmeği olarak bilinen kestane, dünyada doğal olarak yetişme imkanı bulmuş meyvelerden biridir.

Ağırlıklı olarak yetişen başlıca ülkeleri Çin, Bolivya, Türkiye, İtalya ve Güney Kore olan kestanenin araştırıcıları ilk zamanlarda Alp Yöresinde yaşayan insanların 4-6 aylarını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdiklerini belirtmektedirler. Bu yörede kişi başına kestane tüketiminin yılda 150 kg dolaylarında olduğu ifade edilmiş olup, fakirin ekmeği, ağacı da ekmek ağacı olarak tanımlanmış.

Kestane meyvesinin taze tüketiminin insan sağlığına birçok yararı bulunması yanında alternatif tatlarla da insanlarla buluşmaktadır. Bunların başında kestane tatlısı, kestane pudingi, kestane pastası gibi gıdalar gelmekte.  

Bazı Avrupa ülkelerinde bu kullanım bebek maması, ilaç sanayii ve kestane hamuru yapımına kadar ilerlemiştir.

Gıda sanayiinde kullanımı yaygın olduğu kadar kabuğunun suya dayanıklı olması sebebiyle tekne yapımında da kullanılmaktadır.

Bazı araştırmacılar inek sütündeki süt şekeri laktozun çocuklar için alerjik etkisi nedeniyle çocuklara uygun tatlı ve çorbaların hazırlanmasında kestane ununun alternatif bir ürün olabileceğini ve nişasta, mineral tuz ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiri olduğunun dikkatini çekmektedirler. ( Aydın Ticaret Odası)

Kullanımı yaygın ve faydası bu denli fazla olan kestanenin dünyada üretim miktarı yaklaşık 2 milyon ton olup Türkiye'deki üretim miktarı 63 bin tondur.

Hasadına başlanan kestane de fiyatlar ise bu yıl 3 ile 12 lira arasında olduğu belirtiliyor. Ancak havaların soğumasıyla birlikte bu fiyatlar elbette artacaktır. Üreticiler ise kestane fiyatlarının 10 liranın altına düşmemesi gerektiğinin kanaatinde. Üretimin yarısından fazlası ihracata giden kestane için üretici devletten destek istiyor. Özellikle kestanede görülen hastalıklarla mücadelenin zor olduğunu dile getiren üreticiler devletin bu konuda çözüm arayışına gitmesini bekliyor.

Ürün çeşitliliğinin az olduğu ülkemizde kestane kışı zorunlu meyve olmaktan ileri gidememekte, bunun yanı sıra fire oranı düşürülememektedir.

Tarıma Dayalı Sanayiide kestane üretiminin alternatif gıdalara dönüştürülmesi yönündeki çalışmalara yer verilmesi, kapama bahçelerinin yaygınlaştırılması, hasattan sonra muhafaza edilecek soğuk hava depolarının yaygınlaştırılmasına önem verilmesi ve hastalıklara karşı mücadelede entegre çalışmalara başlanması gerekmektedir.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.