ÇİFTÇİLERİN PAHALI MAZOT İSYANI

Türkiye'nin değişik şehirlerinde çiftçi ve kamyoncu kontak kapatarak pahalı mazota tepki gösteriyor. Deniz taşıtlarında mazot ÖTV'siz fiyatla ucuza satılırken, üretim için mazotu pahalı fiyattan kullanmak çiftçiyi ve nakliyeciyi isyan ettiriyor.

Mazotun 3,5 liraya kadar inen litre fiyatı peş peşe gelen zamlarla 4,02 liraya çıktı. Mazotun 4 lirayı aşması traktörüyle üretim yapan çiftçiyi ve kamyonuyla mal taşıyan nakliyeciyi vurdu. Mazota gelen zamdan yakınan çiftçi ve nakliyeci pahalı motorinin kârı alıp götürdüğünü, iş yapamaz hale geldiğini ifade ediyor.  

Dün de Aydın ve Adana’da çiftçiler, Gaziantep’te ise kamyoncular pahalı mazota ateş püskürdü. Nakliyeci ve çiftçilerin tepkisi şöyle:

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis: Mazot, gübre ve zirai ilaçtaki vergilerin sıfırlanması gerekiyor. Bazı partiler bunu yapacaklarını söylüyor. Bu bizim de hoşumuza gidiyor. İktidar ise bunun yapılamayacağını belirtiyor. Oysa örnekleri var. Denizcilik ve havayollarında KDV ile ÖTV indirimi yapılıyor. Sürekli yükselen mazot fiyatlarının üstesinden gelmek için yat mı satın alalım? Mazot 4 lirayı aştı, çiftçi zor durumda. Biz ürettiğimizle bütün ülkeyi doyuruyoruz. Bir dönüm buğday tarlasının maliyeti işçilik hariç 400 TL. Bir dönümden 400-450 kilo buğday olur. Kilosunu 1 liradan sattığımızı düşünsek bile maliyeti ancak çıkar.

Adana Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak: Çiftçinin en büyük sıkıntısı pahalı mazot. Eskiden çiftçi tankerlerle tonlarla aldığı mazotu bugün bidonlarla günü kurtaracak kadar alabiliyor. Çiftçiye KDV ve ÖTV’siz mazot verilmesi arzumuz. Ama maalesef cumhurbaşkanı buna sıcak bakmıyor. Oysa hava ve deniz ulaşımında vergisiz mazot kullanılıyor. Uçak ve yat sahipleri mazotu ucuza alırken, Türkiye’nin olmazsa olmazı biz tarım sektörü ise mazotu pahalı alıyoruz.

Adana Çiftçiler Birliği ikinci Başkanı Mutlu Doğru: Türk çiftçisinin mazotu dünyanın en pahalıya satılan mazotları arasında. Türkiye’de çiftçi mazota yılda 10 milyar lira harcıyor. Biz şu anda Adana’da mazotu 4,7 TL’ye alıyoruz. Oysa bunun rafineri çıkışı 1,6 lira. Devletin tarıma verdiği toplam destek de 10 milyar lira civarında. Yani hükümet biz çiftçilere verdiği desteğin en az 6 milyar lirasını mazotun içindeki vergiyle geri alıyor. Bu kabul edilir bir durum değil.

Aydın Germencik’te çiftçilik yapan Adnan Tamay: Mazot çok pahalı. Aldığımız, sattığımızı karşılamıyor. Durum kötü. Mahsulümüz para etmiyor. Karnımız doymuyor. Mazot indirimli olursa iyi olur, ama maalesef fiyatı çok yüksek. Durmadan zam geliyor.

Aydın Erbeyli’de çiftçilik yapan İsmail Akça: Çiftçilerin muhabbeti mazotun pahalılığı. Ektiğimiz ürünlerin fiyatı böyle artmıyor. Bizim belimizi büken mazot fiyatı. Traktörün deposunu dolduramıyoruz ki tarlada iş yapalım.

Aydın Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar: Soğuk vurması yüzünden zor günler geçiren çiftçimizi, en büyük maliyet girdisi olan mazot ve gübreye gelen zamlarla daha da zor günler bekliyor. Bu zamlar ekim alanlarında düşüşe sebep olur. Eğer çiftçimize ciddi bir destek gelmezse çoğu icra ile karşı karşıya kalacak.

Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı: Bizim en büyük sıkıntımız pahalı mazot. Çiftçi tarlaya gireceği zaman mazot fiyatları artıyor. Hangi çiftçimize sorarsanız sorun derdi pahalı mazot ve gübre. Bu sorun, tarımda kullanılan mazottan ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasıyla ortadan kalkar ama bugüne kadar bir mesafe alamadık. Mazota gelen zam çiftçimizi kızdırıyor.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş: Ne zaman üretim sezonu gelse mazot, gübre ve zirai ilaçta fiyatlar hep yükseliyor. Tam da çiftçinin ihtiyacı olduğu dönemde mazot fiyatı artıyor. Çözüm traktöre konulan mazottan ÖTV ve KDV alınmaması.

Kamyoncu Cengiz Nakça: Güneydoğu’dan İstanbul’a sebze götürüyorum. Mazot zammının üstüne yolda yediğimiz cezalar da cabası. Yolda yalvara yalvara gidiyoruz. SRC belgesi alamıyorum, bin 260 lira ceza yedim. Evde borçlardan dolayı telefonlarımızı açamıyoruz. Bankaların koyduğu rehinler var. Hükümet zamlarla, cezalarla canımıza okudu.

Mardinli nakliyatçı Aslan Ertekin: Artık geçinemez hale geldik. Eve gidiyoruz tartışma, yola çıkıyoruz korku. Nereye para yetiştireceğimizi bilemiyoruz. Bir de dijital takograf masrafı çıkardılar. Bu maddi sıkıntıda çocuklarımıza elbise alamıyor, evimizde yatamıyoruz. Aracımızda ihtiyati tedbir var, değiştiremiyoruz. Çok büyük sıkıntı içindeyiz.

Uluslararası nakliyecilik yapan Ahmet Özbebek: İş çıkmıyor, uzun zamandır yatıyoruz. Ben 1982 yılından bu yana mesleğin içindeyim, ömrüm yollarda geçti, hayatımda böyle kesat ve kötü bir döneme şahit olmadım. Mazotun pahalılığı aile hayatımıza yansıyor. Çocuğuma okul harçlığı veremiyorum. Servise bindiremiyorum.

Kamyoncu Mustafa Kınalı: Artık para kazanamıyorum, mazot 4 lirayı aştı. Vergilerin düşürülmesi gerekiyor. Bir şirket, bir kamyoncunun ödediğini ödemiyor. Kıt kanaat yaşıyoruz. Evim kira, elektrik parasını yatıramıyorum.

Kamyoncu Fuat Topçu: Aracın yaktığı mazotun fiyatı, taşıdığı nakliyenin maliyetini çıkarmıyor.

Haberdar
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.