Arıların ilkbahar bakımı ve beslenmesi hakkında dikkat edilmesi gereken hususları sizler için derledik.
Arılar, yaz süresince kalacakları yerlere alınmalıdırlar, dışarıda ısının 10-12°C nin üzerinde olduğu, rüzgarsız, güneşli bir günde ve arıların uçuşa geçmediği bir dönemde arılı kovanları sarsmadan, sağa sola çarpmadan önceden hazırlanan arılık dediğimiz yerdeki sehpalar üzerine konulur.

Bölgede son donların geçtiği, ağaçların tomurcuklanmaya başladığı döneme rastlatarak kovanlar arasında 1-1,5 metre aralık olacak tarzda yerleştirilmelidir. Bunu takip eden günlerde hava sıcaklığının 15-16°C olduğu, rüzgarsız, güneşli, bulutsuz ve sakin bir gün seçilerek kovan içi kontroller yapılmalıdır.

Kontroller sırasında; arı varlığı, kuluçka ve ana arının durumu, yiyecek ihtiyacının olup olmadığı, hastalık ve zararlılar incelenir. Arılı çerçeve sayısı üç veya daha az olan güçsüz kovanlar bir başka güçsüz kovan ile tekniğine uygun olarak birleştirilir.

Arıların işgal etmediği fazla petekler, fazla esmerleşmiş olan ve kırık kullanışsız petekler kovan içerisinden çıkarılarak alınır.
Arı varlığı 4-6 çerçeve olan normal anlı kovanlar ile güçlü kovanlar ise kuluçka sahası bölme tahtası ile daraltılır.

Bölgedeki hava sıcaklığı 15-16°C ve üzerinde olduğu bu dönemlerde arı ailesinin yeterli balı bulunsun veya bulunmasın 1:1 oranındaki şurupla beslemek esastır.

Beslemede dikkat edilecek hususlar şunlardır:
- Şurup için gerekli su bir kapta kaynatılıp 50- 60°C ye kadar soğutulduktan sonra şeker katılmalıdır. Şurup asla direkt ateşte yapılmamalı ve kesinlikle tekrar kaynatılmamalıdır.
- Soğumaya başlayan şurubun sıcaklığı 25-30 °C ye indiğinde akşam üzeri yemliklere konularak arılara verilmelidir.
- Yemler her koloniye ayrı ayrı ve kovan içerisinde verilmelidir.
- İlkbahar beslemesinde yemleme programı nektar akımından 50 gün önce başlatılmalı ve nektar akımına, 10 gün kalınca yemlemeye son verilmelidir.
- Hazırlanan şurup arı ailesine akşam saatlerinde verilmeli, kovanların uçma delikleri daraltılmalı, sağa sola şurup, mum kırıntıları dökülüp atılmamalı yani arıların yağmacılık yapmalarını teşvik edecek yanlışlardan kaçınmalıdır.
- Arılı kovanlara, bir defada fazla şurup vermek yerine azar azar ve sık aralıklarla verilmelidir.
- Özellikle erken ilkbaharda yapılacak yemlemelerde, yem verirken kovanlar uzun süre açık tutulmamalı, kuluçka sahasında yavrular için gerekli sıcaklığın korunmasına çalışılmalıdır.
