37 MİLYON ARI TARIM İLAÇLARI YÜZÜNDEN ÖLDÜ

Kanada'nın Ontario bölgesinde 37 milyon arının ölmesinin ardından bilim adamları bu olayın nedenlerini araştırmaya başladı ve DDT'nin yasaklanması sonrası kullanılmaya başlanan neonikotinoid böcek ilaçlarının buna sebep olduğu sonucuna vardı.

 Albert Einstein'in teorisi bazı bilim insanları tarafından, arıların buğday ve tahıl polenleşmesinde kilit bir rol oynamadığı öne sürülerek etkisiz hale getirilmeye çalışılsa da elma, şeftali, salatalık, kiraz, kabak, kavun bitkileri ve daha pek çok çeşit arısız döllenemezken ayrıca tahıl ve buğdayın döllenmesini yapan kelebek ve kuş türlerinin de yaşamlarının arılar tarafından döllenen çiçek ve meyve türlerine bağlı olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

Kanada'nın Ontario bölgesinde yapılan GDO'lu mısır ve soya fasulyesi tarımı sonucunda 37 milyon arının öldüğü ve bölgedeki kovanların yarısına yakınının arısız kaldığı saptanıldı. Arıların ölüm nedenleri ekilen tohumların havadan serpilmesi sonucunda tohumların üzerinde bulunan neonikotinoid böcek ilacının tozlaşarak havaya karışması olarak saptanırken bu bölgede ortalama iki yıl içerisinde arı popülasyonunun yüzde 35 azaldığı, tarım ilaçları sebebiyle sadece arıların değil, kuş ve kelebeklerin de sayısında düşüş olduğu araştırma sonuçlarında kaydedildi. Durumun tamamen düzeltilebilmesi için neonikotinoid tarım ilaçlarının kullanımının yasaklanması talebiyle Ontario Arıcılar Birliği tarafından da çeşitli kampanyalar başlatıldı.

   Hükümet kanadında ise neonikotinoid tarım ilaçlarının kullanımının bu vesileyle yasaklanması, tarım ürünlerini tarım zararlılarına karşı savunmasız bırakarak mahsül miktarını azaltacağı gerekçesiyle kabul edilmedi. Alternatif bir çözüm olarak hükümet, mısır ve soya fasulyesi ekim alanlarını küçültmeyi ve 2017 yılına kadar bu alanları yüzde 80 oranında azaltmayı planlıyor. Ayrıca  çiftçilere, tarım zararlılarıyla mücadele konusunda çeşitli eğitimlerin verilmesi ve bu kapsamda yetkinliklerinin belgelenmesi zorunlu tutulması kararlaştırıldı. İlaçlanan tohumların yüzeyi balmumu benzeri farklı bir maddeyle kaplanarak tarım ilacı tozlarının havada dağılmasına karşı da önlem alınmaya çalışırken yapılan düzenlemeler sonucunda arıların kışlama ölümlerinin 2020 yılına kadar yüzde 15 azalacağı öngörülüyor.

 ''Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır.  Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan olmaz." (Einstein)

 Hayal Senem Sayan

FinancialPost
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.