Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlara 2020 yılında da hibe destekleri devam ediyor. Verilen hibe destekleri, tarım için gerekli ürünler ile tarım için kullanılan aletlere kadar geniş bir alanı kapsıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlara 2020 yılında da hibe destekleri devam ediyor. Verilen hibe destekleri, tarım için gerekli ürünler ile tarım için kullanılan aletlere kadar geniş bir alanı kapsıyor.
HAYVANCILIK İÇİN VERİLEN HİBELER
Tarım ve Orman Bakanlığı büyükbaş, küçükbaş, arıcılık ve tavuk yetiştiriciliği gibi hayvancılık yapan vatandaşlara, kamu bankaları tarafından destek veriliyor. Halkbank, Şekerbank ve Ziraat Bankası uygun faiz oranları ve vade seçenekleriyle hayvancılık kredisi veriyor. Ayrıca bakanlık, ilk kez hayvancılık yapmak isteyenler için de hibe desteği veriyor. Geçen yıl hayvancılık yapmak isteyenlere verilen hibe destekleri 2020 yılında da aynı şekilde verilmeye devam ediyor.
EKİPMAN DESTEKLERİ
Büyükbaş ve Küçükbaş ahır ve ağıl projeleri, kültür balıkçılığı sabit yatırımları, süt soğutma tankı ve ekipmanları, sürü yönetim sistemleri ve sağım sistemleri, yatak durak demir seti ve hayvan yatağı, yem ezme makineleri ve yem karma makineleri, hayvan fırçaları, kaşıyıcıları ve havalandırma fanı, padok demir seti ve yem kilit seti, kaba yem depoları, hayvan travayı ve tartısı, et ve et ürünleri işlenmesi ve pazarlanması için tesis, tavuk yetiştiriciliği sabit yatırımları, buzağı kulübesi ve yemlikleri, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi için tesis.
BUZAĞI DESTEĞİ
Devlet tarafından 81 ilde buzağı ve malak desteği veriliyor. 4 ay ve üzeri buzağı ve malak için hayvan başı 350 TL veriliyor. Soykütüğü sistemi üzerinde kayıtlı olanlar için hayvan başı 500 TL ve döl kontrollü buzağı için hayvan başı ek olarak 50 TL destek veriliyor. Anaç manda için 250 TL, soy kütüğüne kayıtlı manda ve malak için 400 TL, malak için 150 TL ve yetiştiricilik bölgesi illerde ise bu desteklere ilaveten 200 TL verilmekte.
BUZAĞI DESTEĞİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI
Devlet tarafından verilen bu destek için bazı şartlara uyuyor olunması gerekmektedir. Buzağının bakanlık tarafından belirtilen tarihler arasında doğmuş olması gerekmektedir ve doğduğu yerde de kayıt olması şarttır. Buzağıların küpelerinin takılmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda buzağıların 1.dönem ve 2.dönem içi takvimde belirtilen tarihler arasında E-ıslah ve Türkvet sistemlerinde kayıtlarının bulunması gerekmektedir. Kooperatif kayıtlı üyeler, üyesi bulundukları üst birliklerden, Soy kütüğüne kayıtlı olanlar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üzerinden, diğer birlik üyeleri de destek almak istedikleri birlikler üzerinden başvuruda bulunabilirler. Bir yere üye olmamış olanlar bulundukları İl veya İlçe Müdürlüklerine şahsi olarak dilekçe vererek başvuru yapabilmektedir.
ÇOBAN (SÜRÜ YÖNETİCİSİ) İSTİHDAM DESTEĞİ
200 Baş ve Üzeri Küçükbaş ve üzeri (koyun-keçi) anaç hayvan varlığına sahip Sürü yöneticisi istihdamı desteği 5000 TL/İşletme olarak ödenir.
E-ISLAH VERİ TABANINA KAYITLI SIĞIR DESTEKLERİ
GAP,DAP,DOKAP ve KOP kapsamındaki illerde e-ıslah veri tabanına kayıtlı sığırlarda, (saf sütçü ırklarda doğum tarihi 1.1.2010 ve sonrası hariç olmak üzere) etçi ve kombine ırklarla tohumlama yaptıran yetiştiricilere, anaç sığırları ve doğan buzağıları ( dişilere brusellosis S-19 aşısı yaptırmak şartıyla) için aşağıda belirtilen miktarlarda ödeme yapılır.
KOYUN VE KEÇİ DESTEĞİ
Devlet koyun ve keçi desteği olarak hayvan başına 25 TL ve tiftik keçisi için 30 TL veriliyor. Koyun ve keçi destekleri 15-120 ay arasında aktarılıyor. Koyun ve keçi desteği almak isteyen vatandaşlar, başvurularını İl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerine şahsen giderek yapabilmektedir.
SÜT PİRİMİ
Manda, inek, keçi gibi hayvanların sütlerini soğutmak için yapılan işlemlere de devlet destek sağlamaktadır. Süt primi olarak da bilinen bu desteğin miktarı Bakanlık tarafından belirlenir ve verilir. Islah Amaçlı süt kalitesinin Desteklenmesi Projesi kapsamında yapılacak analizler için süt içeriğinin tespiti amacıyla Adana, Aksaray, Balıkesir, Bursa, Erzincan, İzmir ve Uşak illerinde?, birimlere her bir sığır için bakanlıkça belirlenen destek verilmekte.
İPEKBÖCEĞİ DESTEĞİ
Devlet ipek böceği yetiştiricileri tarafından kutu halinde satışa sunulan tohumların bir tanesi için 70 TL destek veriyor. Yaş kozalar için verilen destek kg başına 50 TL. Verilen bu desteklerden yararlanabilmek için il veya ilçe müdürlüklerine şahsen gidilerek dilekçe verilmesi gerekmektedir. Verilen bu destek sadece gerçekleştirilen yıl içerisinde geçerli.
ARICILIK DESTEĞİ
Arıcılık yapmak isteyenlere devlet arı kovanı desteği vermektedir. Bu destek 10 TL olarak belirlenmiştir. Ana arı fiyatı da 15 TL olarak belirlendi. Damızlık ana arı fiyatı 40 TL'dir. Hibe desteğinden faydalanmak için 3 yıl boyunca arıcılık yapılması zorunlu hale getirildi.
SU ÜRÜNLERİ DESTEKLERİ
Balıkçılık ve yan faaliyetler yapmak isteyenlere verilen destekler ise birim üzerinden yapılıyor. Alabalık ?üretimi yapanlara 250.000 Kg'a kadar (250.000 kg dahil) kilogram başına 0,75 TL, 250.001'den 500.000 kg'a kadar 0,375 TL. Yeni türler için ise destek 250.000Kg'a (250.000Kg dahil)kadar 1 TL ve ??250.001-500.000Kg arasında kg başına 0,5 TL, midye üreticileri için ?250.000 kg'a kadar (250.000 kg dahil) 0,05 TL/g, 250.001-500.000Kg, ?0,025 TL/kg, Kapalı sistem üretimi (kg) 250.000Kg'a kadar (250.000Kg dahil) 0,5 TL, kilogram üstü alabalık üretimi (kg) 250.000Kg'a kadar (250.000Kg dahil) 250.001-500.000Kg, ?0,025 TL, hastalıktan ari kuluçkahanelerde damızlık alabalık desteği kg başına 2.500 60 TL, 2.501-5000 adet arası kg başı 30 TL ve balık tanıma kartı (adet) kg başına 0,03 TL destek
BALIKÇI GEMİSİ DESTEĞİ
Devlet tarafından verilen balıkçı gemisi desteği birimlere veriliyor. Buna göre 10-20 metre arası balıkçı gemisi için metre başına 10.000 TL, 21-30 metrelik gemiler için 15.000 TL, 31-34 metrelik gemiler için 20.000 TL, 35-45 metre arası gemiler için 30.000 TL, 46 ve üzeri büyüklükteki gemler içinse 35.000 TL destek veriliyor.
YEM BİTKİLERİ DESTEKLERİ
Yem bitki destekleri yıllık ve dekar başına veriliyor. Buna göre, sulu yonca dekar başına yıllık 60 TL, kuru yonca için 35 TL, Korunga için 45 TL birime destek veriliyor. Tek yıllıklar 40 TL, silajlık ve tek yıllıklar 55 TL, silajlık sulu mısır 90 TL, silajlık kuru mısır 45 TL, yapay çayır- mera 150 TL destek veriliyor. Patates siğili görülen alanlarda alınan desteğe ilaveten yüzde 50 daha destek veriliyor.
HAYVAN HASTALIKLARI TAZMİNATI
Devlet, hayvancılık yapanlara hayvan hastalıkları konusunda da hayvan başı ödene yapıyor. Hastalıktan ari işletmelere 450 TL, onaylı süt çiftçiliği yapanlara ilaveten 80 TL destek verilmektedir.
AŞI DESTEĞİ
Hayvanların aşıları için de destek verilmektedir. Büyükbaş hayvanların aşıları ve küpeleri için toplam 1,50 TL ve küçükbaş hayvanların aşıları ve küpeleri için hayvan başına 1 TL verilmektedir.
ATIK DESTEĞİ
Büyükbaş hayvan atıkları (Aşılama sonrası) hayvan başına 1000 TL , ?Küçükbaş hayvan atıkları (Aşılama sonrası) 150 TL destek veriliyor.
HAYVAN GEN KAYNAKLARI
Büyükbaş Koruma için hayvan başına 600 TL, küçükbaş Koruma için hayvan başına 90 TL, Sığır Pedigrili Koruma için 800 TL, arı korumada kovan başına 40 TL, Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Elit Sürü Yavru için 70 TL, Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Taban Sürü Yavru için 40 TL, Halk Elinde Manda Islahı 850 TL, Damızlığa ayrılan manda yavrusu desteği hayvan başına 200 TL, koç ve teke için Damızlık erkek materyal desteği 200 TL olarak veriliyor. Çiğ sütün değerlendirmesi ise bakanlık tarafından belirleniyor.
BESİLİK ERKEK SIĞIR DESTEĞİ
Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurtiçinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırları (manda dahil) mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere 1-200 baş için (200 dahil) hayvan başına 250 TL'ye kadar Bakanlıkça belirlenen fiyat üzerinden destekleme ödemesi yapılır. ? ?
BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELE DESTEĞİ
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği dekar başına veriliyor. ?Örtüaltında Biyoteknik mücadele için dekar başına 120 TL, örtüaltında ?Biyolojik mücadele için 400 TL devlet desteği veriliyor. Örtü Altı Paket Toplama için 520 TL, biyoteknik mücadele için 50 TL, ??Biyolojik mücadele için 50 TL ve açık alanda paket toplama için 100 TL destek veriliyor.
HAYVANCILIK HİBE DESTEĞİ ALMA ŞARTLARI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hayvancılık hibe desteğini almanın birçok şartı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ilk olarak Çiftçi Kayıt Sistemi üzerine kayıt yaptırmaktır. Çiftçi Kayıt Sistemi üzerine kayıt yaptırıldıktan sonra yaşanılan bölgede bulunan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının il veya ilçe müdürlüklerine projeler ile birlikte gidilmelidir.
Aranan diğer şartlar şunlardır:
-18 yaşından büyük olmak,
-T.C. Vatandaşı olmak,
-Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmak,
-Hayvanları Türkvet sistemine kayıt ettirmiş olmak-Devlet tarafından verilen başka bir destekten daha önce yararlanmamış olmak.