Diyarbakır ve bölgede son yıllarda artan anız yangınları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün çiftçilere yönelik başlattığı bilinçlendirme çalışması ve cezai işlemlerin ardından yarı yarıya azaldı.
Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olmak üzere birçok bölgede çiftçiler, ürün hasadının ardından tarlada kalan anızları yakarak, hem toprağa hem de burada bulunan canlılara büyük zarar veriyordu. Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu olumsuzlukların önüne geçmek için seferber oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde görevli personeller, çiftçilerle görüşerek anız yakmanın zararları ile yakmamanın faydaları hakkında bilgi verip seminer düzenledi. Görevlilerin faaliyetlerinin ardından yapılan anket çalışmasında bölgedeki çiftçilerin yüzde 87'si, anız yakmanın zararlı olduğu yönünde görüş bildirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaptıkları çalışmalara rağmen tarlada kalan anızı yakan çiftçiye de, dönüm başı 40 lira ceza kesti. Hem para cezası hem bilgilendirmenin ardından, anız yakma olaylarında yüzde 50 oranında azalma yaşandı.
Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 2016 yılında Diyarbakır'da hububat hasadının tamamlanması ile beraber yeni bir dönemin başladığını söyledi. Bu süre zarfında bölgede geçmiş yıllarda sorun olan anız yakma ile ilgili yapılan çalışmaların neticelerini vermeye başladığını belirten Atalar, 2015 yılında kesilen cezalarla birlikte çiftçilerin bu konuya olan hassasiyetlerinin biraz daha arttığını kaydetti. Geçen seneye oranla Diyarbakır'da anız yangını olayı ile ilgili ciddi bir düşüş yaşandığını ifade eden Atalar, yaklaşık 1 ay sonra başlayacak olan mısır ve pamuk hasadından sonra da 2016 yılı sezonunu tamamlayacaklarını dile getirdi.
İHA