600 BİN ÇİFTÇİ ÜRETİMİ BIRAKTI

Türkiye, nadasa bırakılan boş arazileri tarıma kazandırmak yerine yurtdışından toprak kiralıyor. Ülke içinde binlerce hektar verimli arazi boş dururken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yabancı ülkelerin toprağını ekip biçmeyi planlarken 600 bin çiftçi artık çiftçilik yapmıyor.

Tarım alanları ciddi ölçüde daraldı. 600 bine yakın çiftçi üretimi terk etti. Bakanlık verimli boş arazileri tarıma kazandırmak ve çiftçiyi toprakla buluşturmak yerine yurtdışından toprak kiralıyor. GTHB verilerine göre Türkiye'de her yıl iki Trakya büyüklüğünde toprak ekilmiyor. Yaklaşık 41 bin 400 hektar alan hiçbir şey ekilmeyerek nadasa bırakılıyor.

41 ÜLKE BAŞKA ÜLKELERDEN ARAZİ KİRALADI

Ziraat Mühendisleri Odası'nın (ZMO) Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) raporuna dayanarak hazırladığı çalışmaya göre 41 ülke başka ülkelerde arazi kiraladı. 62 ülke ise topraklarını ikinci bir ülkeye kiraya verdi ya da sattı.

YURTDIŞINDAN ARAZİ KİRALAMAYA DEVAM EDİYORUZ

Bakanlık, 2013 yılı başlarında Sudan'da 99 yıllığına 780 bin dekar arazi kiraladı. Brezilya'dan toprak kiralanması planlanıyor. Hükümet son açıkladığı reform paketi çerçevesinde yurtdışında arazi kiralamayı sürdürüleceğini duyurdu. Ancak Türkiye'de tarım alanlarının önemli bir kısmı boş duruyor.

Meydan Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.