Türkiye'de sadece Ordu'da hizmet veren Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan ve Ordu Valiliği tarafından yürütülen "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapımına başlanan tesisler artık kullanıma hazır hale geldi.
Türkiye'de sadece Ordu'da hizmet veren Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan ve Ordu Valiliği tarafından yürütülen "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapımına başlanan tesisler tamamlandı.
Vali İrfan Balkanlıoğlu yaptığı açıklamada, Arım Balım Peteğim Projesi çerçevesinde, 4 bin 700 metrekare alan üzerine kurulan ve yaklaşık 30 milyon liralık bütçesi olan Avrupa'da da tek olma özelliğine sahip tesislerin tamamlandığını belirtti.
Tesislerin, iç donanımlarının hazırlanması ve personel alımının ardından hizmete gireceğini ifade eden Balkanlıoğlu, tesislerde bal paketlemesi yapılacağını, polen, arı sütü ve propolis gibi ürünlerin de işleneceğini, laboratuvarda bilimsel araştırmaların yanı sıra bal ve arı ürünlerinin sahte olup olmadığının test edileceğini anlattı.
"10 milyon avroya mal olacak tesislerde KOBİ temsilcileri ile arıcılara bizaat eğitim verilecek, laboratuvarlarda arı ürünleriyle ilgili çeşitli analizler yapılacak, paketleme tesislerinde ise bal, polen ve arı sütü çeşitli şekilde ambalajlanarak tüketiciye sunulacak" diyen Vali Balkanlıoğlu, şunları da dile getirdi:
" Kıymetli bir besin kaynağı olan bal aynı zamanda en fazla da hilenin yapıldığı bir ürün. Balı bazen arıya zahmet ettirmeden üreten insanlar var. Dolayısıyla insanlarımızın ve tüketicilerimizin aldatılmaması için sertifikasyon yapılması lazım. Bu ballara, tahlil edilerek damga vurulması gerekiyor ki insanlar güvenle 'bu bal arıların yaptığı bal ve ben bunu yersem şifa bulurum' demeli."
Avrupa Birliği kaynaklarından alınan hibeyle çok büyük tesisler yapıldığını söyleyen Balkanlıoğlu, "Bu proje aynı zamanda Avrupa Birliğinin desteklediği en büyük projelerden birisi. 10 milyon avro hibe desteği söz konusu. Tesislerde sadece bal değil arı ürünlerinin tamamı sertifikasyona tabi tutulacak. Bal, polen, arı sütü ve propolis gibi ürünlerin elde edilmesi, üretilmesi, paketlenmesi ve tasnif edilmesi de burada temin edilecek. Burası aynı zamanda uluslararası akretide edilmiş bir kurum olacak. Burada herhangi bir arı ürününe 'bu hakikidir' diye damga vurulduğunda bütün tüketicilere güven kaynağı olacak. '' diye konuştu.